SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
.
Hur började det en gång i tiden?

På 1920-talet började intresset för organiserad kappsegling att breda ut sig på västkusten. 1927 tog en grupp entusiaster i Hunnebostrand initiativet att bilda "Sotefjordens Segelsällskap" (SFS).

Verksamheten kan indelas i några huvudepoker, Kosterepoken 1927-1946, J 14-epoken 1949-1953, J 10-epoken 1978-1986 och Jolleepoken 1963 fram till idag. 

J 14-jullarna deltog flitigt i regattor mellan Marstrand och Strömstad. Vid simsällskapets årliga avslutnings- evenemang i Hästedalen anordnades kappsegling under kvällstid. Båtarna brukade då vara skrudade med kulört belysning

Då J 14-jullarna fick en begränsad spridning i och utanför klubben ebbade verksamheten ut i mitten på 50-talet och blev vilande till i början på 60-talet då Jolle-epoken inleddes.
På 80-talet blev J 10-jullarna mycket populära på SFS-kvällskappseglingar. Det var inte ovanligt med tiotalet J 10:or på startlinjen en vardagskväll. VM för J 10 (västkustmästerskapet) arrangerades flera år av SFS.


Juniorverksamheten växte och många duktiga kappseglare fostrades samtidigt som stora arrangemang avlöste varandra. Bland annat anordnades ett världsmästerskap i Moth-jolle. 

Att segla Optimistjolle blev mycket populärt bland ungdomen och SFS köpte ett antal jollar för utlåning till juniorerna. Detta blev populärt och medförde att klassen fick stor  bredd då många skaffade egna jollar.


Samtidigt flyttade verksamheten från en sjöbod på S:t Göransö till anläggningen på Lilla Gåsholmen. Klubbhuset byggdes 1984 men brann olyckligt ner just som det stod klart och fick byggas upp på nytt.

1986 förverkligas en länge närd dröm, att få en ändamålsenlig anläggning med klubbstuga, bryggor och förvaringsutrymmen i bruk. Under senare år har anläggningen kompletterats med en riktig verkstad för båtreparationer och annan service av klubbens verksamhet.


Under 2000-talet har klubbens verksamhet till stor del varit inriktad på ungdomsverksamhet där seglingsutbildningen är högt prioriterad. Seglarskolan är kvalitetssäkrad genom Svenska Seglarförbundet och våra duktiga ungdomsledare tar stort ansvar för verksamheten både med barn och vuxna.


Just nu är klubben i en expansiv fas vad gäller antalet seglare och aktiviteter, inte minst bland vuxna.

Vi har en positiv syn på framtiden för klubben och vi tror att vi kan bli en faktor i den trend mot äventyrsupplevelser som turismen riktar sig mot.


Idag äger klubben bland annat 18 optimistjollar, tre 2-kronor, tre 606:or, fyra RS-Feva samt ett antal RIB-båtar i varierande storlek.

Historiska bilder

Fler bilder (+40) >>