SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
.
Summering av Året
2018-12-09 00:23
Verksamhetsåret 2018 är nu avslutat. Årsmötet godkände det gångna verksamhetsåret och valde in nya ledamöter till styrelsen. Mer om detta finns att läsa i dokument nedan.

Nedan följer årsmöteshandlingar

2018 års verksamhetsberättelse för

Sotefjordens Segelsällskap, SFS

2017-11-01 - 2018-10-31

 

Styrelsens sammansättning.

Ordförande                  Peter Johansson

Vice ordförande          Vakant

Sekreterare                 Stina Behrman

Kassör                          Ove Lindgren

Materialförvaltare      Mayra Caldiz
Ledamot                      Carina Andersson

Ledamot                      Joachim Sandberg

Ungdomssektion

Ordförande                    Mathilda Sigfeldt

 

J70-sektion

Ordförande                    Joachim Sandberg

 

Styrelsen har haft sju protokollförda sammanträden under verksamhetsåret.

 

Revisorer                   Valberedning

Bengt Carlsson            Conny Stensson

Björn Karlsson               Claes Asp

Anställda

Britt Lindgren (lönebidragsanställd sedan 2006-08-01, deltid: 50 %).

SFS har även haft nio seglarinstruktörer/tränare och tre praktikanter anställda under verksamhetsåret.

 

Antal medlemmar

Klubben har 195 medlemmar varav 95 st är under 18 år.

 

Ekonomi

Klubbens ekonomi presenteras utförligt i bifogad resultat- och balansräkning.

Inledning

Året inleddes på bästa möjliga sätt med en stor jubileumsfest på Lilla Gåsholmen efter årsmötet. Huset var fullt när en pigg 90-åring firades med stor fest på Lilla Gåsholmen. Mingel varvades med historiska återblickar, fantastisk mat och prisutdelningar.

Sotefjordens Segelsällskap har under det gångna verksamhetsåret varit aktiva med en rad aktiviteter för barn, ungdomar och vuxna med olika fokus och kunskapsnivå.
Större egna arrangemang och tävlingar har varvats med seglarskola, träning och utbildning på hemmaplan.

Tack till alla som bidragit under året!

Info & Marknad

SFS medlemstidning Fjordvinden har tryckts och skickats ut med ordinarie medlemsutskick i början av april. Text och bilder från verksamheten har publicerats kontinuerligt på hemsida, blogg och sociala medier. Under året har också arbetet med att flytta medlemsregister, hemsida och informationskanaler till en ny plattform startats upp.

 

Utbildning

Föreningens medlemmar har under det gångna året deltagit på utbildningar för att höja kunskapen till föreningens verksamhet.

SFS deltog på den årliga Seglarträffen för att ta del av förändringar och påverka svensk seglings framtid.

Följande har under året gått på utbildning i SFS regi:

Tränare Blå: Mathilda Sigfeldt, Julia Edwardsson, Mayra Caldiz, Joakim Sandberg, Peter Johansson

Åldersanpassad träning (SISU): Julia Edwardsson, Emily Cui, Mathilda Sigfeldt och Mayra Caldiz

NPF i idrotten (SISU): Mayra Caldiz

 

Seglarskola/Träning Vinteraktivitet 
Under vintermånaderna träffades en grupp seglare för att fysträna en gång per vecka. Under cirka tio veckor genomfördes aktiviteter av varierande slag för unga och gamla.                Träning

Vårsäsongen startade med en prova på dag följt av kapsejsningsövning på Tumlaren. Organiserad träning arrangerades varje vecka fram till midsommar för de yngsta. Äldre ungdomar och vuxna har tränat mer individuellt eller under säsongen, flitiga Laser och Fevaseglare hängde i fram till verksamhetsårets slut.

Träning har bedrivits med båtklasserna Optimist, 2-krona, RS-Feva, Laser, 606 och J/70.

Skolsegling

Under våren arrangerade SFS skolsegling under flera dagar för klasserna 4-6 i Hunneboskolan. Elever fick prova på segla Optimist och 2-krona tillsammans i ett fantastiskt försommarväder.

Sommarseglarskola

Ännu en sommar med sex intensiva veckor av seglarskola har passerat. Instruktörer, elever och föräldrar var alla överens om att det varit en positiv och kvalitativ säsong för alla inblandade.

Huvudinstruktörer under sommaren var Elin Krokström, Mathilda Sigfeldt och Hanna Krokström som tillsammans med instruktörerna lärt 81 barn och vuxna att segla. Dessutom har flertalet kortare intensivkurser genomförts.

Bohuskretsen

Klubbutvecklingsprojektet tillsammans med grannklubbarna i norr har fortsatt med flera genesamma aktiviteter i Bohuskretsen. Säsongen inleddes i Hunnebostrand med utbildning av tränare och efterföljande aktiviteter hos de andra klubbarna. Praktik och teori har blandats med workshops för att utveckla tränare och avslutades med en taktikkväll i Strömstad.


Tävling

Under verksamhetsåret har SFS både arrangerat och deltagit på olika tävlingar lokalt, regionalt och nationellt. Följande tävlingar har engagerat klubbens medlemmar:

Annandagsracet

SFS jultradition kunde tyvärr inte genomföras pga. kraftiga sydliga vindar som nådde orkanstyrka i byarna.

 

Påskdagsracet

Årets första race avgjordes i utmanade nordvästvindar. Totalt sju lag seglade fjorton omgångar som låg till grund för finalseglingarna. Tre lag tog sig till final där lag Joachim Sandberg/Frida Ottosson var starkast, precis som i grundomgången. Förutom lag från SFS representerades Strömstad Segelsällskap.

 

2.4-Ranking               

För fjärde året i rad arrangerade SFS ranking och träningssegling i Hunnebostrand, 9-13 maj. 37 båtar kom till start, varav 12 från Norge och 2 från Finland. Deltagare kom bland annat från Ålesund i Norge, Sundsvall och Wasa i Finland. SFS representerades av Mats Millbourn.

Kappseglingen startade med ett tune-up-race på fredagen, med bana på Nordfjord precis utan för hamnen i Hunnebostrand och Uddens konstutställningar. Lördag och söndag kappseglades det på Flaket väster om Klätten.
Stellan Berlin vann tävlingen före Harald Rolfsnes norska Röyken SF och trean Hans Asklund WSS Westervik.


Seglarna summerar:
Återigen en fantastisk helg i Hunnebo. Jag är imponerad av sällskapets förmåga att från år till år slå det gamla rekordet om gott humör härlig stämning god mat fin service och bra banor. Ni är värd all beundran och jag hoppas alla som varit engagerade har känt seglarnas uppskattning. Hunnebostrand är bara bäst tycker vi.


Sotepokalen

Årets Sotepokal blev en härlig dag för dryga 30 startande jollar i årets Liros Cup delsegling. Deltagare från klasserna optimist A, B och C, Zoom-8, RS-Feva, Laser, Laser Radial, Laser 4.7 och RS-Aero bjöds på utmanade förhållande på bana utanför klubbhuset och vindar från nordväst upp mot 10 m/s på eftermiddagen.

Segrare i de olika klasserna:
Laser Standard: Johan Bredin, SFS
Laser Radial: Fanny De Susini, GKSS
Laser 4,7: Mimmi Busck, SFS
Optimist A: Eliot De Susini, RÖSS
Optimist B: Levi Bernhardtz, RÖSS
Optimist C: Leah Bernhardtz, RÖSS
RS Aero: Theodor Hansson, KKKK
RS Feva: Martin Söderqvist, Erik Busck, SFS
Zoom 8: Alma Nordh, KKF


Söö-Race

Klubbmästerskapet blev utmanande med mycket kapsejsningar i samtliga klasser på stora banan runt Grötö, där tillslut alla deltagare tvingades bryta.

Optimisterna hade tufft inomskärs runt Söö men kämpade sig till slut runt på lilla banan. Vinnare blev: Theodor Gerstenmeyer.

 

Poängsegling

Under sommaren har ungdomssektionen planerat och genomfört poängseglingar under sex onsdagskvällar från midsommar, vilket varit mycket uppskattat. Sista veckan var det stor avslutning med över 20 båtar på startlinjen som avslutades med en liten sommarfest.

Hummerracet           

Racet seglades som enskild lagtävling med rullande lag och besättningar där man i sluttabellen räknade sina enskilda poäng. Nio lag tampades mot varandra där Emily Cui var den som lyckades bäst med formatet och tog hem segern. Efter segling avnjöts en välbehövlig aftersail.


Allsvenskan

Efter fjolårets fina insats i Allsvenskan var det en mycket motiverad trupp som tog sig an årets säsong. Våren inleddes stabilt med en fin fjärdeplats i Malmö. Stärkta åkte laget till Ekerö och lyckades knipa en pallplats vilket innebar en fin tredjeplats i totalen inför hösten.
Örnsköldsvik bjöd på lätta och utmanande vindförhållande med en lite mer blygsam trettondeplats som resultat. Avlutningen i Gottskär blev mycket dramatiskt där SFS var med i kampen om en Champions Leauge plats in i sista seglingen. Lite stolpe ut resulterade i en niondeplats för helgen.
I årstabellen slutade Team-SFS på en sjätteplats, bästa resultatet hittills.


Aktiviteter 
 SFS har under säsongen varit delaktiga i planering och genomförande av flera större event. Strand till Strand, Icebug och Sotenkanalens Dag har alla varit positiva för samhället och en bra inkomstkälla till föreningen.
Flera arbetsdagar har genomförts under säsongen.Klubbanläggning och båtar 
Båtar

Säkerhetsbåtarna stod i fokus i 2018 års båtsatsningar. Svenska Seglarförbundet/RF beviljade SFS ett bidrag på halva kostnaden för en ny säkerhetsbåt till de mindre jollarna och ungdomsverksamheten. Den stora ribben har också genomgått en del större reparationer.
För övriga flottan har det mestadels handlat om löpande underhåll och mindre skador.


Anläggningar

SFS beviljades anläggningsstöd av Sotenäs kommun för anpassning och uppdatering av föreningens anläggning. Klubbstugan har handikappanpassats genom ny dörr med ramp anpassad för rullstolar på södra gaveln.

 

Långa pontonbryggan har klätts med matta för att undvika skador på båtar.
Första höststormen med mycket höga vattennivåer i september medförde omfattande skador på landgång och infästningar, här väntar en större reparation.

Skadegörelserna fortsatte tyvärr under året, den nya värmepumpen som installerades i vintras blev vandaliserad och fick delvis ersättas.

Genom ett fortsatt samarbete med kriminalvården har personer via samhällstjänsttimmar hjälp till med underhåll av anläggning och material, vilket avlastat medlemmarna.


Ungdomssektionens summering

Traditionen fortsatte och i mitten av december var det återigen dags för julbak. Stugan fylldes av seglare som var taggade på att baka, dekorera och äta pepparkakor. Däremot var det ingen övernattning denna gång.

Även traditionen med kapsejsning på Tumlaren hölls vid liv detta år. Ett glatt gäng med seglare och simmare fick öva på att kapsejsa, de fick även testa på att vara under båten när den låg upp och ner. En uppskattad start på säsongen, både av elever och instruktörer.

Med oroväckande få antal anmälda inför sommarens läger så gjorde ungdomssektionen en insats i ett försök att locka fler seglare. Och visst gav det resultat! Under Sotenkanalens Dag fångades också nya seglare upp, bland annat med hjälp av den populära krängbänken.

Vi fick en fantastisk fin och solig sommar, med perfekt vind dessutom. Varje vecka anordnades som vanlig poängsegling. Seglingarna är väldigt uppskattade av seglare och hela deras familjer. Vidare köptes det nya flytvästar åt alla instruktörer under sommaren. Dom gamla hade många år på nacken och började ge sig, så de nya var varmt välkomna. De fungerade som det ska och gav oss alla fina brännor.

Bloggen uppdaterades varje vecka med information och bilder från lägren. På vår Instagram publicerades det även flitigt bilder och videos på vad som försiggick på seglarskolan, det var mycket uppskattade. Däremot så kom inga bilder upp på Facebook, då tekniken inte ville samarbeta med oss på den fronten.

Under hösten har det varit lugnt på Gåsholmen och i viken. Sommarens instruktörer har åkt hem och de som tidigare varit tillgängliga under lågsäsong har flyttat eller haft fullt upp med skola och arbete. Självklart något som är väldigt tråkigt.


J/70-sektionen

Ett härligt J/70 år. Utöver framgångarna i Allsvenskan har det seglats mycket J/70 på hemmaplan och på en del tävlingar med nya båten. Thomas Grahn har ansvarat för träningar och prova på segling för både unga och gamla seglare. Medlemmar har även deltagit i SM (24/28), Leröy Smögen-Race(2/8) och Tjörn Runt som blev lite av en överlevnadssegling för många med en fin 14:e plats i gruppen, totalt 65:a av 158 startande.

Sektionen har under året tagit över ansvaret för utlämning av nyckel till kranen vid S:t Göransö. Detta medför att man blir självförsörjande vad gäller lyft av J/70:n, samt får tillgång till uppställningsplats.

 

 

Hunnebostrand 2018-12-08

 


Nyhetsarkiv
Medlemskap 20242024-03-21 14:30
Arbetsdagar Våren2024-02-13 20:20
Sommarseglarskola 20242024-02-01 11:25
God Jul & Gott Nytt År2023-12-23 12:42
Årsmöteshandlingar2023-12-04 11:12
Arbetsdag inför vintern2023-10-20 11:48
Sotekanalens dag 20232023-06-19 13:10
Säsongen kan starta!2023-04-07 19:31
Medlemsavgift 20232023-02-21 09:22
Arbetsdagar 20232023-02-20 08:39
Året med SFS 20222022-12-12 10:45
Årsmöteshandlingar2022-12-11 09:50
Årsmöteshandlingar2021-12-06 10:31
Kallelse årsmöte 20212021-11-10 09:12
Arbetsdag & Klubbkväll 2021-09-07 21:45
Premiär träning 20212021-04-05 22:46
Sommarseglarskolan 20212021-03-08 17:05
Arbetsdag höst2020-10-11 10:06
Landplats 2020-06-18 16:00
Kommande aktiviteter2020-03-31 15:25
Covid 192020-03-17 18:05
Sommarseglarskola 20202020-02-01 21:37
Inbjudan trivselkvällar2020-01-26 14:20
Summering av Året2018-12-09 00:23
Kallelse Årsmöte2018-11-10 23:26
Icebug Kids Camp2018-08-31 23:59
Vill du segla J/702018-06-01 23:17
Prova på Segling2018-04-26 23:14
Fjordvinden 1 20182018-04-09 23:13
Glad Påsk2018-03-30 23:09
Arbetsdagar 20182018-03-18 23:06
Utbildning J/702018-01-25 22:54
Inbjudan Hummerracet2017-11-22 11:01
Årsmöte & Årsfest2017-11-10 22:49
Fjordvinden 2 20172017-07-17 22:40
Prova På Segling2017-04-17 22:19
Arbetsdag Långfredag2017-03-26 22:16
Klubbkvällar2017-01-17 22:15
Ny flytbrygga2017-01-07 22:14
Utbildningar2017-01-02 22:10
Miljövänlig verksamhet2016-12-14 22:05
Tidig julklapp2016-12-14 22:04
Summering av året2016-12-02 22:02
Vinster Julmarknad2016-11-27 22:00
Sparbanksstiftelsen2016-11-18 21:56
SFS på seglarträffen2016-11-18 21:55
Kallelse Årsmöte2016-10-22 21:53
Summering Sail Week2016-08-06 21:45
SFS Sail Week2016-07-19 21:42
Restaurangkampen2016-07-19 21:37
Sotenkanalens Dags2016-07-12 21:35
Helgprogram2016-06-09 21:31
Prova på segling 1 Maj2016-04-26 21:16
Arbetsdag Långfredag2016-03-17 20:21
Gott nytt seglingsår2015-12-31 20:17
Summering av året2015-12-01 20:12
Årets breddklubb i VKSF2015-12-01 20:10
SFS på Oktobermässan2015-10-25 20:06
Arbetsdag Höst2015-10-12 20:05
Höstens träningsschema2015-09-01 19:03
Extra Arbetsdagar2015-08-25 19:01
Projekt Lasersegling2015-08-05 18:51
Helgprogram 2.42015-04-30 19:55
Prova på segling 1 Maj2015-04-29 19:53
Allt om Allsvenskan2015-04-17 19:49
Långfredag på SFS2015-03-26 19:41
SFS seglar Allsvenskan2015-03-06 19:36
Nya funktionärer2015-02-12 19:34
Fys, kost och hälsa2015-02-10 19:32
Segling på Schemat2015-01-25 18:28
Klubbkvällar2015-01-19 19:31
Funktionär Grön2015-01-19 19:29
Gott Nytt Seglingsår2015-01-07 19:27
Kallelse till Årsmöte2014-11-11 19:13