SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
.
Summering av året
2016-12-02 22:02

Verksamhetsåret avslutades som vanligt med årsmöte sista veckan i November. Vi lägger ytterligare ett händelserikt  år till handlingarna. Förutom sedvanliga förhandlingar delades priser ut till vinnarna av klubbmästerskap och andra tävlingar.

Nedan finns säsongen summerad i klubbens verksamhetsberättelse för 2016

Verksamhetsberättelse

2015-11-01 - 2016-10-31

 

Styrelsens sammansättning. 

Ordförande Ove Lindgren

Vice ordförande Peter Johansson

Sekreterare Janette Beck 

Kassör Claes Asp 

Materialförvaltare Mayra Caldiz

Ledamot Carina Andersson 

Ledamot Magne Möller

Ungdomssektion Ordförande Emily Cui

Revisorer     Bengt Carlsson   Björn Karlsson             

Valberedning  Conny Stensson Annette Sjögren 

 

Styrelsen har haft 9 protokollförda sammanträden under verksamhetsåret. 

 

Anställda

Britt Lindgren (lönebidragsanställd sedan 2006-08-01, deltid: 50 %).

SFS har även haft 9 seglarinstruktörer/tränare och fyra praktikanter anställda under verksamhetsåret. 

 

Antal medlemmar

Klubben har 262 medlemmar varav 158 st är under 18 år.

 

Ekonomi

Klubbens ekonomi presenteras utförligt i bifogad resultat- och balansräkning.

 

Inledning

Sotefjordens Segelsällskap har haft ett fantastiskt 2016 och startade året med att tilldelas VKSF’s utmärkelse ”årets breddklubb i VKSF”, ett pris som föreningen är väldigt stolt över. Motiveringen uppmärksammade föreningens seglarskola och instruktörer, träningsverksamheten ”vår och höst”, arrangerade tävlingar samt deltagandet i Allsvenskan. 

Under året genomförde föreningen en medlemsenkät för att ge styrelsen stöd i beslut om framtida utveckling. Enkäten delgavs medlemmar genom information via sms och mejl och totalt svarade 74 medlemmar. 

SFS har även i år deltagit i Allsvenskan och efter tufft motstånd seglat hem en fjortonde placering! För andra året i rad har föreningen hamnat på rätt sida kvalsträcket och har därmed en platsbiljett till 2017. Riktigt bra kämpat av alla som vart engagerade både på sjön och på land! 

Som en effekt av den allsvenska satsningen genomfördes SFS Sail Week med syfte att tillgängliggöra J/70-segling på hemmaplan för medlemmar, allmänhet och företagare under fyra dagar. 

Än en gång har Sotefjordens Segelsällskap med sitt stora engagemang bidragit till att sätta Hunnebostrand och seglingen på kartan genom ett aktivt år både till sjöss och på land. Ett stort TACK till alla som bidragit under året!

 

Mål och vision

SFS genomförde under året en enkät med frågor om föreningens framtida utveckling. Medlemmarna informerades om enkäten via mejl och sms. Totalt 74 medlemmar besvarade enkäten varav 51 medlemmar lämnade fullständiga svar. Syftet med enkäten var att få del av medlemmarnas syn på föreningens mål och vision samt ge styrelsen stöd i beslut om SFS framtida utveckling. 

Av enkäten framkom att medlemmarna är nöjda med de olika båttyper som föreningen har idag. Seglarskolan ansågs vara föreningens viktigaste verksamhet tätt följt av träning- och tävlingsverksamhet. 

Många medlemmar såg gärna att föreningen arrangerade fler tävlingar och kunde även tänka sig att medverka som funktionär. 

Medlemmarna tyckte även att fler klubbar skulle få tillgång till lokalerna och såg gärna en breddning av föreningens verksamhet som kurser inom kite/vindsurfing och kajak. 

Av de svarande medlemmarna ansåg 80% att Allsvenskan var en viktig satsning för föreningen och var därmed positiva till ett fortsatt deltagande. 

 

Info & Marknad

SFS uppskattade medlemstidning Fjordvinden landade i brevlådorna under våren. 

Ett extra stort Tack till alla sponsorer, liten som stor, som på olika vis bidragit och stöttat föreningen med sin verksamhet. Ert bidrag har varit otroligt värdefullt!  

 

Utbildning

Föreningens medlemmar har under det gångna året deltagit på olika utbildningar för att kunna bidra med mer kunskap till föreningens verksamhet. 

Under året fick Emily Cui och Elin Krokström dispens att gå huvudledarkursen. Föreningens medlemmar deltog även på Seglarträffen i Skövde och tog del av förändringar och utveckling av svensk segling. 

Kursen röd seglingsledare anordnades och Conny Stensson och Mayra Caldiz deltog från SFS. 

Jacob Söderqvist har gått plattformen under året.

En utbildning i första hjälpen, HLR, genomfördes för föreningens instruktörer i juni.

 

Seglarskola/Träning

 

Träning

Utöver seglarskolor har klubben erbjudit medlemmar, små som stora, möjlighet att träna Optimist, 2-krona, RS-Feva, Laser och 606 på kvällstid. 

Träningen för vuxna har i år delats in i en nybörjargrupp på onsdagskvällar och en fortsättningsgrupp på söndagar med inriktning mot kappsegling. Vuxengrupperna har främst seglat 606 och 2-kronor.  

Även i år genomfördes en prova på dag i början av maj med bra uppslutning.

Även i år har föreningen kompletterat sommarverksamheten med både träningstillfällen och poängseglingar utöver seglarskolan vilket varit mycket uppskattat. 

Säsongen bjöd överlag på bra träningsväder även om kraftiga vindar satte stop vid ett par tillfällen.  

 

Sommarseglarskola

En lyckad sommar med bra seglarskola har nått sitt slut och både instruktörer och föräldrar har uttryckt att de är nöjda med säsongen. 

Under sommaren kvalitetssäkrades seglarskolan internt och rutiner skrevs ner som handbok för kommande generationer av ledare och instruktörer.

Huvudinstruktörer under sommaren var Elin Krokström och Emily Cui samt Viktor Engström som tillsammans med instruktörerna lärt 94 barn att segla. 

 

Bohuskretsen

Under 2014 startades Bohuskretsen för att tillgodose det behov som finns av samarbete mellan klubbarna. Syftet var att skapa en gemensam plattform för diskussion, planering och genomförande av seglingar på norra västkusten. 

Under verksamhetsåret har Bohuskretsen träffats och diskuterat gemensamma problem som att hitta tränare och träningsgrupper. Till följd av diskussionerna erbjöds möjligheten att träna hos varandra vilket utnyttjats av Zoom-8. 

 

Tävling 

Under verksamhetsåret har SFS både arrangerat och deltagit på olika tävlingar lokalt, regionalt och nationellt. Utöver Allsvenskan har följande tävlingar engagerat klubbens medlemmar: 

 

Annandagsracet

SFS jultradition höll i sig och sju förväntansfulla lag från Sotefjorden och Strömstad SS startade. Seglingen var väl tajmad mellan västlig storm och annalkande snöoväder från ost. Dagen bjöd på måttlig vind från nordost och sju grader i luften vid start. Årets enda renodlade juniorbesättning Alexandra Möller och Erik Baatz tog hem segern och vann 2015 års Annandagsrace.

 

2.4-Ranking

Under Kristi himmelfärdshelg, i början av maj, var det dags för årets 2.4 ranking. Genom tappert engagemang från medlemmarna kunde tävlingen återigen genomföras med bravur. 

Till 2.4-kvalet kom i år 24 startande där Mats Millbourn representerade SFS.

Lördagen bjöd på lätta och vridande vindar. Två seglingar i rankingcupen kunde genomföras innan vinden dog för dagen. 

Segrare blev Stellan Berlin följd av Anders Kjellberg på andra plats och Patrik Hahne på tredje plats.  

 

Sotepokalen och regionkval

Den 10 – 11 juni arrangerades Sotepokalen tillsammans med regionkval 1 för optimist. Vid en titt i historieböckerna var senaste kvalet på hemmaplan för optimisterna år 2000 vilket såklart gjorde det hela lite extra kul! 

Det blev ett tufft arrangemang då tävlingen krockade med många andra aktiviteter som bland annat allsvenskan och få medlemmar tog ett stort ansvar för att genomföra Sotepokalen och regionkval. Helgens tävlingar genomfördes utan större incidenter och fick av föräldrarna med beröm godkänt.

Tävlingen genomfördes i sol och lätta, om än skiftande, vindar. Segrare i de olika klasserna blev: 

 

Sotepokalen:

Vinnare optimist A: Seth Gustavsson, ShBS

Vinnare optimist B: Hampus Andersson, LSSG

Vinnare optimist C: Kajsa Ekenberg, ROSS

Vinnare RS Feva: Elin Krokström och Maja Levin, SFS

Vinnare RS Zoom 8: Alexandra Möller, SFS

Regionkval:

Vinnare optimist A: Oscar Andersson från STSS

 

Söö-Race

Den 13 september arrangerades Söö race, föreningens klubbmästerskap för jollar. Tävlingen genomfördes med en utmanande landvind på skärgårdsbana. Optimist körde på lilla banan medan klasserna 2-krona, Feva, 606 och Laser seglade stora banan.

Vinnare totalt, omräknad tid: Saga Fektenberg

Vinnare Optimist: Saga Fektenberg 

Vinnare Laser: Emily Cui

Vinnare 2-krona: Jörgen Lidholm/Mats Niklasson

Vinnare RS-Feva: Mayra Caldiz/Linnéa Niklasson

Vinnare 606: Stina Behrman/Joakim Haglund, Victoria Enstedt

 

Grötö-Cup

Årets Grötö-Cup seglades som en del av SFS Sail Week där även J/70 användes utöver 606. Tävlingen genomfördes trots svaga vindar. Totalt sju lag gjorde upp om segern som blev en hård kamp in på mållinjen. Vinnare blev lag Emily Cui med Mayra Caldiz och Linus Söderqvist. 

 

Poängsegling

Poängseglingen sköttes som vanligt elegant av ungdomssektionen och arrangerades under sex onsdagskvällar. 

Vinnare

Optimist: Alex Hvittfeldt

RS-Feva: Åsa Kuntze/Linus Söderqvist

2-krona: Joakim Sandberg/Carina Andersson

 

Hummerracet

Oktober månad innebar även i år en av klubbens tuffaste tävlingar, hummerracet! I år satte vinden, tidvis frisk från nordväst, seglarna på prov. Efter en händelserik grundomgång där alla generationer slog varandra var det Joachim Sandberg/Carina Andersson som satte flaggan i topp och tog hem segern. Dagen avslutades med middag och samvaro i klubbhuset.

 

Junior

Juniorerna har varit aktiva på tävlingsbanan även denna säsong. 

Regionalt har föreningens medlemmar haft framgång i Liros vår- och höstcup vilket resulterade i en distriktsmästartitel till Alexandra Möller. 

Fem medlemmar från SFS var med och seglade Lilla Tjörn runt. Tävlingen genomfördes med svaga vindar vid start som sedan avtog helt vilket resulterade i att många tävlande inte hann i mål före utsatt sluttid. 

SFS representerades även i år på JSM, Nordic Liros race men har även aktivt deltagit i regattor, tävlingar, träningsläger och andra juniorträffar. 

 

Allsvenskan och SFS SailWeek 2016

 

Efter 2015 års goda resultat i Allsvenskan hade SFS en plats även i årets allsvenska serie. Enligt den enkät SFS genomförde under året var 80 % av föreningens medlemmar positiva till ett deltagande i Allsvenskan för SFS, vilket gjorde det enkelt för styrelsen att besluta om fortsatt deltagande. 

Nytt för i år var att samtliga lagmedlemmar skulle segla minst en deltävling och ingen av lagmedlemmarna fick delta på samtliga deltävlingar, besättningen skulle bestå av minst en person av varje kön och minst en yngre seglare (13-25 år). 

Som en del i det Allsvenska projektet skapades och arrangerades SFS Sail Week med syfte att tillgängliggöra J/70-segling på hemmaplan och samtidigt visa upp Allsvenskan för medlemmar, allmänhet och företagare. För att finansiera projektet fick åtta lokala företagare möjlighet att utmana varandra i en matchcup med J/70. Konceptet byggde på upplägget kring allsvensk deltävling med publikvänlig segling nära land. Trots kort planeringstid och blygsam marknadsföring blev eventet en publiksuccé med närmare 200 personer som mest samtidigt längs kajen, strandpromenaden och bergen i Hunnebostrand. SFS har fått mycket positiv feedback från företag, allmänhet och klubbmedlemmar för satsningen. 

Årets allsvenska säsong var på många sätt utmananade för SFS och i omgångar såg det ut som att SFS skulle sluta på kvalplats. Efter en stark spurt och bra resultat under sista helgens seglingar slutade föreningen på en fjortonde placering med lite marginal till kvalsträcket. Årets satsning var en bredare klubbsatsning utan samma höga sportsliga mål för att ge fler medlemmar möjlighet att prova på de allsvenska koncpetet, vilket också avspeglade sig på resultatet. 

Nykomlingarna Cape Crown Yacht Club från Hönö utanför Göteborg lyckades hålla undan i toppen och seglade hem titeln före fjorårsmästares KSSS.

 

Aktiviteter

Under det året som gått har SFS deltagit i flera olika aktiviteter så som jul- och vårmarknader, Sotekanalens dag och Oktobermässan. Arbetsdagar och klubbkvällar har anordnats och lotter, kusthandlarhäften och julkalendrar har sålts med stor framgång och gett ett bra bidrag till föreningen. 

 

Ungdomssektionens summering

Under 2017 har ett generationsskifte skett bland seglarskoleinstruktörerna. Nya huvudinstruktörer har utbildats och tagit över sommarseglarskolan samtidigt som det fylls på med framtida instruktörer som, även de, har gått kurser och sedan fått följa med under några veckor på seglarskolan för att lära sig hur allting fungerar i praktiken.

Med stöd av Svenska Seglarförbundet och Svenska Postkodlotteriet har vi kunnat köpa 12 hjälmar som använts av optimisteleverna och dessutom har optimisterna uppgraderats med sprillans nya segel som använts flitigt sedan i somras.

Seglen har varit fantastiskt bra och uppskattas väldigt mycket, av både instruktörer och elever, då vi numer både syns och seglar ännu bättre!

Även hjälmarna har uppskattats, och minskat antalet bulor i pannan drastiskt, nu är önskemålet från ungdomssektionen fler hjälmar i olika storlekar.

Klubben har även fått två nya beachflaggor som designats med vår logga så att vi nu syns ännu tydligare på event som t.ex. Sotenkanalens dag.

När vintern tar vid flyttar vi in i klubbstugan och hittar på inomhusaktiviteter istället, däribland knopknytarkurser där vi lär oss användbara knopar men även hur man gör nyckelringar mm.

Vi hoppas kunna avsluta året på ett lika roligt sätt som föregående med julbak och kanske en övernattning

 

Klubbanläggning och båtar

Båtar

Under stormen i december välte båda 2-kronorna och fick omfattande skador i plast och rigg. Båtarna renoverades och började användas till påsk men efter en kort tids segling fick båtarna nya skador och båda båtarna var nära att tappa masten samma vecka. Tack vare snabba insatser från föreningens trogna medlemmar var båtarna snart på vattnet igen.

Efter ökat intresse från vuxna beslutade styrelsen att köpa ytterligare en 2-krona. Båten var i likvärdigt skick med föreningens befintliga båtar och ska komplettera ungdomsverksamheten samt kappseglingsträningen.

 

Anläggningar

SFS beviljades anläggningsstöd av Sotenäs kommun för anpassning av föreningens verksamhet. Styrelsen beslutade att prioritera en upprustning av bryggdäcket och i andra hand, om medel finns, en tillgänglighetsanpassning av nedervåningen.

Några av föreningens medlemmar har påbörjat färdigställandet av loftet på övervåningen så att utrymmet kan användas till annat än förvaring. Arbetet stannade upp när seglingssäsongen drog igång men fortsatt arbete planeras under kommande vinter. 

Då väder och vind gått hårt åt på sjösättningsrampen vid 606:orna fick den en omfattande renovering.

Under hösten målades den sydöstra och sydvästra sidan av klubbhuset om. 

I oktober fick föreningen inbrott i bensinboden och tre bensintankar och en dunk saknades. Tankarna återfanns och blev inlämnade till polisen där de kunde hämtas ut. Sjöboden skall få ett säkrare bomsystem för att förhindra fler inbrott. 

Ett stort tack till alla som på olika sätt bidragit och hjälpt till för att hålla anläggningen i bra skick så att vi kan fortsätta och driva verksamhet. Ett extra stort tack till bygg och brygg för årets insatser. 

 

Hunnebostrand 2016-11-26

/Janette Beck, sekreterare


Nyhetsarkiv
Medlemskap 20242024-03-21 14:30
Arbetsdagar Våren2024-02-13 20:20
Sommarseglarskola 20242024-02-01 11:25
God Jul & Gott Nytt År2023-12-23 12:42
Årsmöteshandlingar2023-12-04 11:12
Arbetsdag inför vintern2023-10-20 11:48
Sotekanalens dag 20232023-06-19 13:10
Säsongen kan starta!2023-04-07 19:31
Medlemsavgift 20232023-02-21 09:22
Arbetsdagar 20232023-02-20 08:39
Året med SFS 20222022-12-12 10:45
Årsmöteshandlingar2022-12-11 09:50
Årsmöteshandlingar2021-12-06 10:31
Kallelse årsmöte 20212021-11-10 09:12
Arbetsdag & Klubbkväll 2021-09-07 21:45
Premiär träning 20212021-04-05 22:46
Sommarseglarskolan 20212021-03-08 17:05
Arbetsdag höst2020-10-11 10:06
Landplats 2020-06-18 16:00
Kommande aktiviteter2020-03-31 15:25
Covid 192020-03-17 18:05
Sommarseglarskola 20202020-02-01 21:37
Inbjudan trivselkvällar2020-01-26 14:20
Summering av Året2018-12-09 00:23
Kallelse Årsmöte2018-11-10 23:26
Icebug Kids Camp2018-08-31 23:59
Vill du segla J/702018-06-01 23:17
Prova på Segling2018-04-26 23:14
Fjordvinden 1 20182018-04-09 23:13
Glad Påsk2018-03-30 23:09
Arbetsdagar 20182018-03-18 23:06
Utbildning J/702018-01-25 22:54
Inbjudan Hummerracet2017-11-22 11:01
Årsmöte & Årsfest2017-11-10 22:49
Fjordvinden 2 20172017-07-17 22:40
Prova På Segling2017-04-17 22:19
Arbetsdag Långfredag2017-03-26 22:16
Klubbkvällar2017-01-17 22:15
Ny flytbrygga2017-01-07 22:14
Utbildningar2017-01-02 22:10
Miljövänlig verksamhet2016-12-14 22:05
Tidig julklapp2016-12-14 22:04
Summering av året2016-12-02 22:02
Vinster Julmarknad2016-11-27 22:00
Sparbanksstiftelsen2016-11-18 21:56
SFS på seglarträffen2016-11-18 21:55
Kallelse Årsmöte2016-10-22 21:53
Summering Sail Week2016-08-06 21:45
SFS Sail Week2016-07-19 21:42
Restaurangkampen2016-07-19 21:37
Sotenkanalens Dags2016-07-12 21:35
Helgprogram2016-06-09 21:31
Prova på segling 1 Maj2016-04-26 21:16
Arbetsdag Långfredag2016-03-17 20:21
Gott nytt seglingsår2015-12-31 20:17
Summering av året2015-12-01 20:12
Årets breddklubb i VKSF2015-12-01 20:10
SFS på Oktobermässan2015-10-25 20:06
Arbetsdag Höst2015-10-12 20:05
Höstens träningsschema2015-09-01 19:03
Extra Arbetsdagar2015-08-25 19:01
Projekt Lasersegling2015-08-05 18:51
Helgprogram 2.42015-04-30 19:55
Prova på segling 1 Maj2015-04-29 19:53
Allt om Allsvenskan2015-04-17 19:49
Långfredag på SFS2015-03-26 19:41
SFS seglar Allsvenskan2015-03-06 19:36
Nya funktionärer2015-02-12 19:34
Fys, kost och hälsa2015-02-10 19:32
Segling på Schemat2015-01-25 18:28
Klubbkvällar2015-01-19 19:31
Funktionär Grön2015-01-19 19:29
Gott Nytt Seglingsår2015-01-07 19:27
Kallelse till Årsmöte2014-11-11 19:13