SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
.
Summering av året
2015-12-01 20:12

Verksamhetsåret är avslutat och vi lägger ett mycket händelserikt och lyckat  år till handlingarna. Förutom sedvanliga förhandlingar delades priser ut till vinnarna av klubbmästerskapet

Nedan finns säsongen summerad i klubbens omfattande verksamhetsberättelse för året 2015. 

 

Verksamhetsberättelse

2014-11-01 - 2015-10-31

Styrelsens sammansättning 

Ordförande Ove Lindgren

Vice ordförande Peter Johansson

Sekreterare Janette Beck

Kassör Claes Asp 

Materialförvaltare  Mayra Caldiz

Ledamot  Carina Andersson 

Ledamot Magne Möller

Ungdomssektion Ordförande Emily Cui

 

Styrelsen har haft 9 protokollförda sammanträden under verksamhetsåret.

Revisorer Bengt Carlsson, Björn Karlsson                 

Valberedning Conny Stensson, Annette Sjögren 

 

Anställda

Britt Lindgren (lönebidragsanställd sedan 2006-08-01, deltid: 50 %).

SFS har även haft 16 seglarinstruktörer/tränare och två praktikanter anställda under verksamhetsåret. 

 

Antal medlemmar

Klubben har 276 medlemmar varav 166 st är under 18 år. 

 Ekonomi

Klubbens ekonomi presenteras utförligt i bifogad resultat- och balansräkning.

 

Inledning

Sotefjordens Segelsällskap har haft ett rekordår med aktiviteter och spännande projekt, både till sjöss och på land!  

Årets inleddes med att SFS tilldelades Idrotts- och fritidspriset 2014 av Sotenäs Kommun med följande motivering:

"Sotefjordens segelsällskap är en förening med gamla anor och som med ett stort antal eldsjälar medverkat till att ungdomar har och har haft en meningsfylld fritid och får trygghet och kunskap på sjön."

2015 var året som Allsvenskan i Segling startade upp och där SFS fick möjlighet att vara med och slåss om priset som landets bästa klubb! 

Samtidigt genomfördes ett på hemmaplan stort projekt med fyra dagars träning och rankingseglingen för klassen 2.4 med över trettio deltagare

2015 var dessutom året då medlemmar i alla åldrar utbildades och seglarskola och träningar genomfördes på ett galant sätt. Medlemmarna har aktivt deltagit på tävlingar under året och många klubbtävlingar, stora som små, har arrangerats. Utöver det har föreningen deltagit i olika lokala aktiviteter och evenemang. 

Sist men inte minst har ett tappert gäng kämpat med att hålla byggnader, båtar och hamnplan i ”helt och rent” skick.

Ett stort TACK till alla de medlemmar och sponsorer som på något sätt bidragit till att göra det här året till ett bra och spännande verksamhetsår!

 
Info & Marknad

Under säsongen har gruppen jobbat med en översyn av klubbens sponsorpaket samt att öka klubbens sponsornivåer. Resultatet blev en bra ökning där man nådde upp till en mycket tuff nivå utifrån styrelsens budget.

SFS medlemstidning Fjordvinden har dessutom fått ett nytt formspråk och föreningens duktiga fotografer har dokumenterat verksamheten på ett bra sätt.

 

Utbildning

Föreningen har under det gångna året satsat på att utbilda medlemmar och ledare för att ha en så bra, fungerande verksamhet som möjligt. 

I februari anordnades grön funktionär i klubbens egen regi där 12 medlemmar deltog. Utbildningsledare var Conny Stensson.

Under fyra kvällar i april gick 7 av våra medlemmar tränare grön. Emelie Lindström och Sanna Mattsson från VKSF var ledare för utbildningen. 

I maj anordnade VKSF:s en assistentutbildning i föreningens lokaler på Lilla Gåsholmen där Alexandra Möller, Carl-Johan Lidholm, Smilla Brankosdotter och Jacob Söderqvist deltog.

Kursen blå seglingsledare anordnades under valborgshelgen där Ove Lindgren, Conny Stensson, Peter Johansson, Peter Leisborn och Mayra Caldiz deltog.

Under Kristi Himmelsfärdshelgen anordnade VKSF instruktörsutbildning, och i år gick Frida Ottosson, Elin Krokström, Emily Cui, Matilda Sigfeldt.

Under en dag i maj genomfördes en grundläggande seglingsutbildning för Sjöräddningssällskapet på Smögen och deras frivilliga sjöräddare där SFS stod för båtar och instruktörer.

 

Seglarskola/Träning

 Idrottslyftet

Ett sjuttiotal elever från Hunnebostrand och Smögens mellanstadieskolor har under våren deltagit i Idrottslyftet på Lilla Gåsholmen. 

Totalt söktes Idrottslyftet för 16 dagar men väder och vind resulterade i att åtta dagar planerades och genomfördes. 

Instruktörer som jobbat med projektet är Peter Johansson, Olivia Gerrbo, Viktor Engström, Emily Cui, Frida Ottosson och Maya Behrman. 

 

Träning

Utöver seglarskolor har klubben erbjudit ett trettiotal medlemmar, barn, ungdomar och vuxna, möjlighet att träna Optimist, 2-krona, RS-Feva, Laser och 606 på kvällstid. Träning har erbjudits på både blå och grön nivå under flera kvällar i veckan.

Laserklassen har växt under säsongen och ett antal nya båtar har införskaffats av klubbens medlemmar, vilka används i träningsverksamheten.

Under 1:a maj var det prova på dag som brukligt på SFS. 

Som ett resultat av Bohuskretsens arbete arrangerades en Optimist- och Feva-clinic med Sanna Mattsson från VKSF där både ungdomar och vuxna deltog. Även 2-kronor och 606 deltog under träningen och tog del av tips och tricks. 

Vuxengrupperna har seglat 606 och 2-kronor fördelade i en nybörjargrupp och en fortsättningsgrupp med inriktning på kappsegling. Intresset för 2 krona har fortsatt hållit i sig och seglas fortfarande in i november av de riktigt inbitna. 

Föreningen har fortsatt med konceptet att anordna träningstillfällen under sommaren som komplement till seglarskolan samt poängseglingar vilket varit mycket uppskattat. 

Även i år bjöd hösten på fantastiskt seglarväder med träning flera dagar i veckan.


Sommarseglarskolan

Sommaren har flutit på bra och seglarskolan har varit ett populärt inslag där även 2-kronorna varit fullbokade. Som vanligt fanns ett par platser kvar i början av säsongen men övergick sedan till fullbokade kurser. 

Under våren jobbade seglarskolegruppen med att uppdatera kursplaner och rutiner vilket gav ett bra resultat under sommaren. 

Huvudinstruktörer har varit Hanna Krokström och Frida Krokström. Tillsammans med övriga instruktörer har 120 deltagare under sex veckor gånger 30 timmar fått en gedigen utbildning. 


Bohuskretsen

Under 2014 startades Bohuskretsen för att tillgodose det behov som finns av samarbete mellan klubbarna. Syftet var att skapa en gemensam plattform för diskussion, planering och genomförande av seglingar på norra västkusten. 

Samarbetet har resulterat i att Bohuskretsen tillsammans genomfört gemensamma träningar, tävlingar och utbildningar för seglare, ledare och tränare vid sex tillfällen under verksamhetsåret, som exempel Luciaseglingen i Strömstad 

 

Tävling

Under verksamhetsåret har SFS både arrangerat och deltagit på olika tävlingar lokalt, regionalt och nationellt. Utöver Allsvenskan har följande engagerat klubbens medlemmar 


Junior

Juniorerna har varit aktiva på tävlingsbanan under säsongen. 

Regionalt har föreningens medlemmar haft framgång i Liros vårcup, Optimist A, där Alexandra Möller tog hem segern. Elin Mattson lyckades få pris i alla deltävlingar hon seglade i klass Optimist C. 

Lilla Tjörn Runt var ett rekordår vad gäller deltagare från SFS. Elva tävlande försvarade klubbens färger plus ett antal supporters och tränare. Positivt och en viktig signal att SFS också varit representerade på såväl JSM, regionkval och andra tävlingar och juniorträffar.


Annandagsracet

I ett fantastiskt julväder med en temperatur runt nollan och svag vind från sydväst skapades en ny jultradition med Annandagsracet. Segling, glögg och social samvaro blandades under dagen som avslutades med middag och after sail.

Åtta lag kom till start där samtliga generationer av SFS:are var representerade. Klädkoden var givetvis tomtedräkt/luva samt våt/torrdräkt.

Vinnare blev lag Daniel Engström/Magne Möller


Påskracet

På påskdagen anordnades påskracet tillsammans med Strömstad SS som ett samarbete av Bohuskretsen. Fyra lag från SFS och ett lag från SSS seglande under bra väderförhållanden om än lite för bra då vinden var knapp emellanåt. Segrade gjorde lag Joachim Sandberg/Alexandra Möller


2.4-kvalet

I början av maj arrangerade SFS ett av fyra regionval i seglingsklassen 2.4mR med 35 deltagande båtar. Några av världens bästa seglare från Sverige, Norge och Finland i sin klass slogs om poängen för att få delta i VM i Finland. SFS representerades av Mats Millbourn som slutade på 25 plats. Många medlemmar var engagerade och gjorde tävlingen till ett lyckat arrangemang vilket resulterat i SFS kommer att anordna kvaltävling även 2016.

Segrare blev Lennart Heselius, Gefle Segel Sällskap följd av Harald Rolfsnes, Röken Seilforening, Norge och Peter Andersson SSW.


Sotepokalen

Sotepokalen arrangerades som vanligt sista helgen i juni. Deltagarna tävlade i klasserna Optimist A och C, 2-krona, RS Feva och RS Aero. Segrare i de olika klasserna blev: 

Optimist i klasserna A och C samt 2-krona och RS Feva, RS Aero

Vinnare 2-krona: Ebba Axelsson och Vilma Larsson från SSS

Vinnare optimist A: Alexandra Möller SFS

Vinnare optimist C: Emil Larsson SSS

Vinnare RS Feva: Elias Sörqvist och Sven Jonasson från BJK

Vinnare RS Aero: Christer Båth GKSS


Söö-Race

I mitten av september arrangerades Söö-race med femton deltagare i klasserna Optimist, RS-Feva, Laser och 2-krona.

Vädret bjöd på en utmanande sydostlig vind som var tidvis hård och seglingarna genomfördes på två skärgårdsbanor.

Vinnare Optimist: Alexandra Möller

Laser: Bengt Carlsson

2-krona: Joachim Sandberg/Carina Andersson

RS-Feva: Julia Edwarsson/Frida Ottosson

Zoom-8: Sofia Möller


Grötö-Cup

Grötö Cup planerades att gå av stapeln den 18 juli. Dessvärre var inte vädrets makter på rätt sida och tävlingen fick tyvärr ställas in på grund av för hård vind.


Poängsegling

Poängseglingen sköttes som vanligt av ungdomssektionen och arrangerades under sex onsdagskvällar. Även i år seglades det på två separata banor för stora respektive små båtar vilket fungerade bra. Många nya optimistseglare från seglarskola och träningsverksamhet gör sina första starter under dessa sommarkvällar.

Vinnare

Optimist: Carl-Johan Lidholm

RS-Feva: Mimmi Busck/Linus Söderqvist

2-krona: Jörgen Lidholm/Carina Andersson

606: Åsa Söderqvist/Jesper Söderqvist

 

Allsvenskan 2015

Svenska Seglarförbundet startade 2015 Allsvenskan i Segling och SFS beslutade att ansöka om deltagande. I mars kom beskedet att klubben var, som enda Bohuslänska lag, uttaget att segla Allsvenskan. Styrelsen satte ett mycket tufft mål att klubben skulle vara på den övre halvan av resultattabellen. 

Syftet med Allsvenskan var att göra seglingen mer synlig genom strandnära segling och mer lättförståelig genom att visa resultaten i tabellform. Seglingarna genomfördes vid tre olika deltävlingar runt om i Sverige och seglades med båttypen J70.

En projektgrupp tillsattes och på kort tid formades en trupp.

Laget som seglat består av Daniel Engström (rorsman), Joakim Engström, Thomas Grahn, Frida Krokström, Joachim Sandberg och Peter Johansson. Lagledarjobbet har sköts med bravur av Bengt Carlsson.

Totalresultatet för SFS blev en 11:e placering med samma poäng som 10:an och endast en poäng efter 9:an. Vinnare i Allsvenskan blev välförtjänta Kungliga Svenska Segelsällskapet.

SFS har under deltävlingarna visat att klubben kan vara med att slåss med de absolut bästa lagen i landet när allt stämmer. Flera delsegrar och andra framskjutna placeringar i Malmö och Göteborg visar på detta.

Projektet gav genomslag medialt med ett antal artiklar i lokal press samt ett antal nationella hemsidor.

Extra kul med de supporters som följt laget under säsongen. SFS var i särklass bäst av de deltagande klubbarna på denna punkt.

 

Aktiviteter

Utöver segling har föreningen även vart engagerade i olika aktiviteter på torra land. Under det gångna verksamhetsåret har SFS deltagit i vårmarknaden i Kungshamn, Sotekanalens dag, anordnat städdagar, klubbkvällar samt sålt olika lotterier bland annat Bingolottos julkalendrar.

Klubbkvällarna, som är tisdagkvällar under höst och vår, innefattar utbildning, materialvård och olika aktiviteter. På nationella seglarträffen deltog som vanligt klubben för att utbyta erfarenheter med resten av seglarsverige.

Nytt för i år var att SFS deltog på Oktobermässan i Kungshamn för att prata segling med kommunens invånare och företag

 

Ungdomssektionens summering

Efter vinterns inomhusträningar startades seglingssäsongen på Tumlaren där alla seglare, tillsammans med simmarna från SS Tumlaren, fick kapsejsa optimister i simbassängen. En mycket uppskattad aktivitet.

Årets sommarseglarskola har bjudit på alla sorters vindar vilket har bidragit till många nya lösningar och idéer när det inte går att vara ute på vattnet.

I år har även fyra nya instruktörer fått möjligheten att utbildas på Aeulosön och vi tycker att instruktörsutbildningen har kommit till stor nytta.

På slutet av sommaren var det dags för Lilla Tjörn Runt, i år med ovanligt många deltagare från SFS! Vi hoppas på ännu fler nästa år. 

Även under sommarseglarskolan har det bedrivits vanlig träning som, i slutet på oktober, avslutades med att seglarna fick sätta nya mål inför nästa säsongs träning.

Nu väntar kommande vinteraktiviteter som julbak, julmarknad och övernattningsläger vilket vi ser mycket fram emot.

 

Klubbanläggning och båtar

Båtar

Inför säsongen fick SFS bidrag från Thordénstiftelsen för att utöka och förnya antalet optimister och under vintern anlände sex nya båtar till Lilla Gåsholmen. De nya optimisterna är väldigt lika en traditionell tävlingsbåt, vilket ger helt nya förutsättningar för träning och tävling på juniorsidan. Att skaffa egen båt är av tradition ett stort steg, med investeringen försöker klubben minska detta.

För att nyttja båtarna vid träning sattes vissa krav på seglarna kring båthantering och kunskap, allt för att minimera slitage och skador.

Optimisterna har även använts på interna och externa tävlingar med fina resultat. 

De äldre optimisterna fick välbehövligt underhåll under vintern för att kunna nyttjas en tid framöver. På båtarna monterades ett nytt förbättrat krockskydd som resulterat i att färre båtar behöver plastas kommande vinter.

Under vintern gjordes även större reparationer av klubbens 2-kronor, centerbordstrummor och skarvar fixades på med nya metoder. Båtarna sjösattes lagom till Påskracet och har sedan seglats flitigt i alla väder. 

Klubbens Fevor kräver generellt mindre underhåll men efter att båtarna använts i en allt större omfattning för seglarskoleverksamhet investerades i nya fockar, vilka i första hand används för tävling.  

Fjolårets många timmars segling med 606 resulterade i en del reparation och målning av köl och skrov. 2015 har båtarna seglats mindre och skadorna är färre.

Klubbens stora säkerhetsribb har kompletterats med en båtkärra för transport till tävlingar och annan verksamhet.

 

Anläggningar

Arbetet med att ta fram plan för uppdatering/renovering av köket har påbörjats. Under 2015 har en efterlängtad diskmaskin installerats samt utbyte av den gamla spisen.

Motorbåtspontonen renoverades och alla flytelement byttes inför säsongen. Den stora rampen knäcktes under en höststorm och nya beslag monterades

Efter vinterns stormar har klubbens jollebrygga flyttat sig inåt och mycket arbete med skarven mellan dessa delar utfördes under säsongen.

 

Hunnebostrand 2015-11-27


Nyhetsarkiv
Medlemskap 20242024-03-21 14:30
Arbetsdagar Våren2024-02-13 20:20
Sommarseglarskola 20242024-02-01 11:25
God Jul & Gott Nytt År2023-12-23 12:42
Årsmöteshandlingar2023-12-04 11:12
Arbetsdag inför vintern2023-10-20 11:48
Sotekanalens dag 20232023-06-19 13:10
Säsongen kan starta!2023-04-07 19:31
Medlemsavgift 20232023-02-21 09:22
Arbetsdagar 20232023-02-20 08:39
Året med SFS 20222022-12-12 10:45
Årsmöteshandlingar2022-12-11 09:50
Årsmöteshandlingar2021-12-06 10:31
Kallelse årsmöte 20212021-11-10 09:12
Arbetsdag & Klubbkväll 2021-09-07 21:45
Premiär träning 20212021-04-05 22:46
Sommarseglarskolan 20212021-03-08 17:05
Arbetsdag höst2020-10-11 10:06
Landplats 2020-06-18 16:00
Kommande aktiviteter2020-03-31 15:25
Covid 192020-03-17 18:05
Sommarseglarskola 20202020-02-01 21:37
Inbjudan trivselkvällar2020-01-26 14:20
Summering av Året2018-12-09 00:23
Kallelse Årsmöte2018-11-10 23:26
Icebug Kids Camp2018-08-31 23:59
Vill du segla J/702018-06-01 23:17
Prova på Segling2018-04-26 23:14
Fjordvinden 1 20182018-04-09 23:13
Glad Påsk2018-03-30 23:09
Arbetsdagar 20182018-03-18 23:06
Utbildning J/702018-01-25 22:54
Inbjudan Hummerracet2017-11-22 11:01
Årsmöte & Årsfest2017-11-10 22:49
Fjordvinden 2 20172017-07-17 22:40
Prova På Segling2017-04-17 22:19
Arbetsdag Långfredag2017-03-26 22:16
Klubbkvällar2017-01-17 22:15
Ny flytbrygga2017-01-07 22:14
Utbildningar2017-01-02 22:10
Miljövänlig verksamhet2016-12-14 22:05
Tidig julklapp2016-12-14 22:04
Summering av året2016-12-02 22:02
Vinster Julmarknad2016-11-27 22:00
Sparbanksstiftelsen2016-11-18 21:56
SFS på seglarträffen2016-11-18 21:55
Kallelse Årsmöte2016-10-22 21:53
Summering Sail Week2016-08-06 21:45
SFS Sail Week2016-07-19 21:42
Restaurangkampen2016-07-19 21:37
Sotenkanalens Dags2016-07-12 21:35
Helgprogram2016-06-09 21:31
Prova på segling 1 Maj2016-04-26 21:16
Arbetsdag Långfredag2016-03-17 20:21
Gott nytt seglingsår2015-12-31 20:17
Summering av året2015-12-01 20:12
Årets breddklubb i VKSF2015-12-01 20:10
SFS på Oktobermässan2015-10-25 20:06
Arbetsdag Höst2015-10-12 20:05
Höstens träningsschema2015-09-01 19:03
Extra Arbetsdagar2015-08-25 19:01
Projekt Lasersegling2015-08-05 18:51
Helgprogram 2.42015-04-30 19:55
Prova på segling 1 Maj2015-04-29 19:53
Allt om Allsvenskan2015-04-17 19:49
Långfredag på SFS2015-03-26 19:41
SFS seglar Allsvenskan2015-03-06 19:36
Nya funktionärer2015-02-12 19:34
Fys, kost och hälsa2015-02-10 19:32
Segling på Schemat2015-01-25 18:28
Klubbkvällar2015-01-19 19:31
Funktionär Grön2015-01-19 19:29
Gott Nytt Seglingsår2015-01-07 19:27
Kallelse till Årsmöte2014-11-11 19:13