Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
.
Allsvenskan SFS
Om Allsvenskan

Här kan du läsa mer om förutsättningarna för SFS och övriga lag i årets Allsvenska.


Delseglingar 2019

17 – 19 maj, Strängnäs

31 maj – 2 juni, Malmö

23 – 25 augusti, Örnsköldsvik

13 – 15 september, Västerås


Media & Sponsorer: Allsvenskan SFS
allsvenskan(@)sfss.se
Lagledare: Peter Johansson
allsvenskan(@)sfss.se

Ny vinst för SFS i Allsvenskan
2019-06-04 07:20

SFS tog sin andra raka segern när andra omgången av Allsvenskan Segling avgjordes under helgen i Limhamn i Malmös södra utkanter och går nu till sommaruppehåll som klar etta i Allsvenskan med fyra poäng ner till tvåan KSSS.

 

Inledningen av deltävling två av allsvenskan blev en riktig mjukstart med lätta vindar på fredagen. Endast fem kappseglingar kunde genomföras innan det blev bleke. Regerande mästarna KSSS inledde starkt med två vinster.

Lördagen bjöd på fantastiska seglingsförhållanden med vindar mellan 4 och 9 m/s. De 18 deltagande klubbarna hade en extra utmaning i att bemästra strömmarna i Öresund. Det visade sig inte minst vid starterna och i rundningar.

Inför Allsvenskan Malmö
2019-05-29 11:06
Till helgen är det för deltävling två i Malmö. Seglingarna kommer att i år att genomföras i Limhamn. 

Stärkta av förra helgens vinst ställer Team-SFS upp med följande lag: Klaes Mattsson, Magnus Lundgren, Emily Cui, Mimmi Busck och Kalle Mattsson

Första start som vanligt kl. 14 på fredag

Resultat och tracking kan följas live via SAP Sailing Analytics: https://www.sapsailing.com/gwt/Home.html#StartPlace:null

Vi sänder live via Allsvenskans kanal på YouTube: https://www.youtube.com/results?search_query=allsvenskan+segling


Pressrelease SSF

Allsvenskan i segling drar vidare och kommande helgen är det dags för andra omgången som seglas i Limhamn i Malmös södra utkant. Mälarens platta vatten och lynniga vindar byts nu mot öppet vatten, strömmar – och kanske stora vågor.

 

- Allsvenska premiären i Strängnäs för två veckor sedan var mycket lyckad och vi kan se att det är riktigt tuff konkurrens mellan klubbarna, säger Isabelle Lindsten, kappseglingsansvarig på Svenska Seglarförbundet och fortsätter:

- Då fick deltagarna tampas med skiftande vindar på Mälaren. I Limhamn får de en helt annan utmaning med vattenströmmar och, om det blir hårt väder, stora vågor. Allsvenskan arrangeras medvetet på olika platser i Sverige för att vinnarklubben i slutänden är den klubb som behärskar olika förhållanden bäst och därmed är Sveriges bästa kappseglingsklubb.

Sedan premiären i Strängnäs har tre av de allsvenska klubbarna hunnit med att segla semifinal i Champions League på Sardinien. Inte mindre än 24 besättningar från hela Europa kämpade om en plats bland de sju främsta som innebär en plats i Champions League-finalen i S:t Moritz i mitten av augusti. KSSS, Hjuvik och Särö var på plats. Men det var bara KSSS, med rorsman Björn Hansen, som knep en finalplats.

Allsvenskan avgörs i fyra omgångar och efter helgen i Malmö väntar ett sommaruppehåll. Tredje deltävlingen seglas, precis som 2018, i Örnsköldsvik 23–25 augusti och sist ut är Västerås som tar sig an finalen i allsvenskan 13–15 september. 
SFS vann Allsvenskan i Strängnäs
2019-05-19 13:55
Det blev SFS Hunnebo som tog hem premiäromgången av Allsvenskan Segling 2019 som avgjordes i helgen i Strängnäs. Men segern satt långt inne eftersom Hunnebo och Särö samlade ihop lika många poäng – men Hunnebo vann med sex segrar mot fyra i helgens tolv omgångar.
Inför Allsvenskan 2019
2019-05-16 07:29
Nu drar Allsvenskan Segling igång för säsongen. Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar gör upp om mästartiteln i de fyra deltävlingar som står på programmet. Första omgången avgörs hos 100-årsjubilerande Strängnäs i Malmö 18–20 maj.

Efter en stabil fjolårssäsong där SFS-Hunnebo slutade på en fin sjätteplats i tabellen siktar nu laget uppåt efter vårens träningar där förutom träning på hemmaplan laget också seglat i Halmstad och Hjuvik.
Påskträning
2019-04-21 18:29
Under påskhelgen har Team-SFS genomfört fyra träningspass i Hunnebo för att segla in nya besättningar inför årets Allsvenska. Mycket fokus på manövrar och sampel i besättningsarbetet under vårens pass
Vill du segla Allsvenskan?
2019-02-22 11:16

Allsvenskans femte säsong närmar sig, SFS öppnar möjligheten för nya seglare som vill anta utmaningen att försvara klubbens färger 2019. Målsättningen är att skapa ett konkurrenskraftigt lag bestående av en mix av unga och gamla, kvinnor och män, kölbåtsseglare och jolleseglare.


Delseglingar 2019

Serien seglas under fyra tävlingshelger runt om i Sverige med båttypen J/70

Deltävling 1 17 – 19 maj, Strängnäs

Deltävling 2 31 maj – 2 juni, Malmö

Deltävling 3 23 – 25 augusti, Örnsköldsvik

Deltävling 4 13 – 15 september, Västerås

Första året med J/70
2018-11-30 00:47
Ett härligt J/70 år!
Utöver framgångarna i Allsvenskan har det seglats mycket J/70 på hemmaplan och på en del tävlingar med nya båten. Thomas Grahn har ansvarat för träningar och prova på segling för både unga och gamla seglare. 

Medlemmar har även deltagit i SM (24/28), Leröy Smögen-Race(2/8) och Tjörn Runt som blev lite av en överlevnadssegling för många med en fin 14:e plats i gruppen, totalt 65:a av 158 startande.

Sektionen har under året tagit över ansvaret för utlämning av nyckel till kranen vid S:t Göransö. Detta medför att man blir självförsörjande vad gäller lyft av J/70:n, samt får tillgång till uppställningsplats.

Joachim Sandberg

Mera Bilder:
Bilder »

Allsvensk Maratontabell
2018-10-16 01:02
Allsvenskan Segling har nu funnits i 4 säsonger, Klaes Mattsson har tagit fram en en  maratontabell som fungerar på följande sätt:
Vinnaren av en säsong får 18 poäng, eftersom det är 18 lag med i Allsvenskan. 2:an får 17 poäng osv ned till sista lag som får 1 poäng. 
Lag som inte varit med i Allsvenskan får således 0 poäng. 

Sotefjorden ligger på 10:e plats i en tabell som toppas av KSSS
Sammanfattning Allsvenskan 2018
2018-09-11 20:37
Efter fjolårets fina insats i Allsvenskan var det en mycket motiverad trupp som tog sig an årets säsong. Våren inleddes stabilt med en fin fjärdeplats i Malmö. Stärkta åkte laget till Ekerö och lyckades knipa en pallplats vilket innebar en fin tredjeplats i totalen inför hösten. 

Örnsköldsvik bjöd på lätta och utmanande vindförhållande med en lite mer blygsam trettondeplats som resultat. Avlutningen i Gottskär blev mycket dramatiskt där SFS var med i kampen om en Champions Leauge plats in i sista seglingen. Lite stolpe ut resulterade i en niondeplats för helgen. I årstabellen slutade Team-SFS på en sjätteplats, bästa resultatet hittills.

Bilder från årets Allsvenska finns i bildarkivet:
Bilder »

I totalen var det KSSS som vann före GKSS - Royal Gothenburg Yacht Club, Hjuviks Båtklubb och på fjärde plats Segelsällskapet Kaparen. Dessa fyra klubbar får representera Sverige i SAILING Champions League.Allsvensk final 2018
2018-09-08 23:53
Denna helg seglas allsvenskans sista deltävling i Gottskär. Team SFS har med serien 3-3-2-5-3 ett bra utgångsläge inför avslutningen. Lördagens seglingar är just nu uppskjutna på grund av hård vind.
Allsvenskan i Ö-vik
2018-08-24 23:51

Tredje deltävlingen i Allsvenskan är nu igång, under dagen har endast ett fleet kunnat seglas på grund av bristen på vind och Sotefjorden kom i sin deltävling på tredjeplats.


Seglingarna finns som vanligt att följa via SAP via länken: https://swedishleague2018.sapsailing.com/gwt/Home.html…

För helgens deltävling går seglingarna även att följa via livesändningar från Mitt media via länken: https://www.allehanda.se/…/mittmedia-livesander-allsvenskan…

Allsvenska laget laddar nu inför morgondagen. Hälningar från Örnsköldsvik.

Pallplats för Team-SFS
2018-06-05 00:48

Andra omgången i Allsvenskan avgjordes under helgen på Ekerö, som vanligt en tuff och jämn kamp mellan de två som dominerat allsvenskan de senaste åren – KSSS och Cape Crow YC tätt följt av SFS som tog årets första pallplats.
Team-SFS inledde lite trögt under fredagens seglingar. Lördagen blev en lång dag med mycket lätta och svårseglade vindar där SFS avancerade från tolfte till tredje plats med serien 3-3-1-1-2-2. En vindfattig söndag bjöd på en flight, där avslutade laget med en spik och säkrade sin pallplats.


 – Förhållandena var väldigt svåra. Men jag tycker att besättningen gjorde ett fantastiskt bra jobb. Vi har ett ungt lag - men det märktes inte under helgen då samtliga svarade för ett gott jobb, säger skeppare Magnus Lundgren.

Laget som seglade var Kajsa Mattsson, Joakim Engström, Magnus Lundgren, Klaes Mattsson och Elin Krokström.


Nu tar Allsvenskan sommarlov med SFS på tredje plats i tabellen och bra utgångsläge inför hösten. Nästa delsegling seglas i Örnsköldsvik i slutet av augusti, en spännande utmaning för hela Seglarsverige!


/Peter Johansson, lagledare

Foto: Daniel Stenholm, Allsvenskan

Allsvenskan 2 Ekerö
2018-06-01 00:46

Ett en bra premiär i Malmö där Team-SFS slutade på en fjärde plats drar vi nu vidare till Ekerö för andra deltävlingen. Högtryck och mycket lätta vindar väntas hela helgen. Som vanligt kan ni följa alla seglingar live på:
SAP Live


Laget som seglar: Kajsa Mattsson, Joakim Engström, Magnus Lundgren, Klaes Mattsson och Elin Krokström.

Säsongspremiär Allsvenskan
2018-05-18 00:44

Nu drar Allsvenskan Segling igång för säsongen. Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar gör upp om mästartiteln i de fyra deltävlingar. Första omgången avgörs i Malmö nu till helgen 18–20 maj.
Stärka av vinst i sista deltävlingen ifjol åker Team-SFS med bra känsla till premiären som ser ut att bjuda på lätta och luriga vindar.


Med egen båt  har våren givet ovanligt mycket träningstimmar för truppen vilket som förhoppningsvis kan ge en högre och jämnare nivå på resultaten sett över säsongen som helhet.
Laget blir enligt följande i premiären: Magnus Lundgren, Urban Lagnéus, Elin Krokström, Kajsa Mattsson, Thomas Grahn


Följ tävlingarna online
Youtube livesändning
https://www.youtube.com/channel/UCTmdaoOl_yKOV_wDkbDPwLg

SAP Tracking/Resultat
https://swedishleague2018.sapsailing.com/gwt/Home.html#/regatta/overview/:eventId=85152c2d-0571-4ad8-869b-7bbe1b2da08f

 Första start kl. 14 på fredag


Pressrelease SSF 

Allsvenskan avgörs i fyra deltävlingar spridda över landet. Efter Malmö står Ekerö Båtklubb på tur. De arrangerar sin deltävling 1–3 juni i Jungfrusund på Ekerö utanför Stockholm. Tredje deltävlingen arrangeras i Örnsköldsvik 24–26 augusti och sist ut är Gottskär utanför Göteborg som tar sig an finalen i allsvenskan 7–9 september.


- Malmö Segelsällskap har haft ett lag med i allsvenskan under alla de år som allsvenskan har existerat. Och vi är stolta att för tredje gången få visa upp Malmös perfekta seglingsarena – Västra Hamnen vid Turning Torso. Arenan ligger centralt och här har vi haft ett flertal VM, berättar Mikael Stamming i arrangörsklubben och fortsätter:


- Allsvenskan är ett bra sätt att få en spännande, snabb och omväxlande tävling i staden, där många trivs på helgerna. Det är ett perfekt sätt för oss att skapa intresse både för idrotten segling och för klubben.


Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag. Kappseglingarna är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna seglingar. 


Varje besättning måste bestå av en person av varje kön och minst en seglare under 25 år. Det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut bärgar guldet. 


I fjol hade flera klubbar med sig supportrar vid deltävlingarna. Men de som inte har möjlighet att se seglingarna på plats, kan istället följa kampen framför datorn, via SAP Sailing Analytics på Seglarförbundets hemsida och på Facebook.


Avslutningen på fjolårets allsvenska i Gottskär blev rafflande. Först efter den tolfte och sista omgången stod det klart att KSSS höll undan i toppen, före 2016 års mästare Cape Crow. Efter hälften av de tolv omgångarna var KSSS långt efter och just då var Cape Crow allsvenska mästare. Men KSSS duktiga rorsman, 19-åriga Vilma Bobeck, och hennes rutinerade besättning fick ordning på seglingen och avslutade de sex sista racen med sex pallplatser.


- Vår ambition är givetvis att vara med i toppen i år igen. Men också att vi ska ha med nya besättningar vid varje omgång och inte minst att få in unga duktiga tjejer i laget. Av de 16 seglare vi har i laget i år har över hälften aldrig seglat allsvenskan, berättar Niklas Edler som är ansvarig för KSSS lag.


Årets allsvenska består av 18 klubbar. För Stenungssunds Segelsällskap och Särö Båtklubb är det första säsongen i allsvenskan och för Stockholm 606 betyder det att man är tillbaka efter att ha åkt ur 2016. 


Allsvenskan 2018
Kungliga Svenska Segelsällskapet
Cape Crow Yacht Club
Hjuviks Båtklubb
Malmö Segelsällskap
Örnsköldsviks Segelsällskap
Segelsällskapet Kaparen
Sotefjordens Segelsällskap
Kullaviks Kanot och Kappseglingsklubb
Ekolns Segelklubb
Halmstads Segelsällskap
Oxelösunds Segelsällskap
Rörviks Segelsällskap
Jollekappseglarna Västerås
Strängnäs Segelsällskap
Göteborgs Kungliga Segelsällskap
Stenungssunds Segelsällskap
Stockholm 606Särö Båtklubb

Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
 
Allsvenska Sponsorer