Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
.
Allsvenskan SFS
Om Allsvenskan

Här kan du läsa mer om förutsättningarna för SFS och övriga lag i årets Allsvenska.


Delseglingar 2019

17 – 19 maj, Strängnäs

31 maj – 2 juni, Malmö

23 – 25 augusti, Örnsköldsvik

13 – 15 september, Västerås


Media & Sponsorer: Allsvenskan SFS
allsvenskan(@)sfss.se
Lagledare: Peter Johansson
allsvenskan(@)sfss.se

Vill du segla Allsvenskan?
2019-02-22 11:16

Allsvenskans femte säsong närmar sig, SFS öppnar möjligheten för nya seglare som vill anta utmaningen att försvara klubbens färger 2019. Målsättningen är att skapa ett konkurrenskraftigt lag bestående av en mix av unga och gamla, kvinnor och män, kölbåtsseglare och jolleseglare.


Delseglingar 2019

Serien seglas under fyra tävlingshelger runt om i Sverige med båttypen J/70

Deltävling 1 17 – 19 maj, Strängnäs

Deltävling 2 31 maj – 2 juni, Malmö

Deltävling 3 23 – 25 augusti, Örnsköldsvik

Deltävling 4 13 – 15 september, Västerås

Första året med J/70
2018-11-30 00:47
Ett härligt J/70 år!
Utöver framgångarna i Allsvenskan har det seglats mycket J/70 på hemmaplan och på en del tävlingar med nya båten. Thomas Grahn har ansvarat för träningar och prova på segling för både unga och gamla seglare. 

Medlemmar har även deltagit i SM (24/28), Leröy Smögen-Race(2/8) och Tjörn Runt som blev lite av en överlevnadssegling för många med en fin 14:e plats i gruppen, totalt 65:a av 158 startande.

Sektionen har under året tagit över ansvaret för utlämning av nyckel till kranen vid S:t Göransö. Detta medför att man blir självförsörjande vad gäller lyft av J/70:n, samt får tillgång till uppställningsplats.

Joachim Sandberg

Mera Bilder:
Bilder »

Allsvensk Maratontabell
2018-10-16 01:02
Allsvenskan Segling har nu funnits i 4 säsonger, Klaes Mattsson har tagit fram en en  maratontabell som fungerar på följande sätt:
Vinnaren av en säsong får 18 poäng, eftersom det är 18 lag med i Allsvenskan. 2:an får 17 poäng osv ned till sista lag som får 1 poäng. 
Lag som inte varit med i Allsvenskan får således 0 poäng. 

Sotefjorden ligger på 10:e plats i en tabell som toppas av KSSS
Sammanfattning Allsvenskan 2018
2018-09-11 20:37
Efter fjolårets fina insats i Allsvenskan var det en mycket motiverad trupp som tog sig an årets säsong. Våren inleddes stabilt med en fin fjärdeplats i Malmö. Stärkta åkte laget till Ekerö och lyckades knipa en pallplats vilket innebar en fin tredjeplats i totalen inför hösten. 

Örnsköldsvik bjöd på lätta och utmanande vindförhållande med en lite mer blygsam trettondeplats som resultat. Avlutningen i Gottskär blev mycket dramatiskt där SFS var med i kampen om en Champions Leauge plats in i sista seglingen. Lite stolpe ut resulterade i en niondeplats för helgen. I årstabellen slutade Team-SFS på en sjätteplats, bästa resultatet hittills.

Bilder från årets Allsvenska finns i bildarkivet:
Bilder »

I totalen var det KSSS som vann före GKSS - Royal Gothenburg Yacht Club, Hjuviks Båtklubb och på fjärde plats Segelsällskapet Kaparen. Dessa fyra klubbar får representera Sverige i SAILING Champions League.Allsvensk final 2018
2018-09-08 23:53
Denna helg seglas allsvenskans sista deltävling i Gottskär. Team SFS har med serien 3-3-2-5-3 ett bra utgångsläge inför avslutningen. Lördagens seglingar är just nu uppskjutna på grund av hård vind.
Allsvenskan i Ö-vik
2018-08-24 23:51

Tredje deltävlingen i Allsvenskan är nu igång, under dagen har endast ett fleet kunnat seglas på grund av bristen på vind och Sotefjorden kom i sin deltävling på tredjeplats.


Seglingarna finns som vanligt att följa via SAP via länken: https://swedishleague2018.sapsailing.com/gwt/Home.html…

För helgens deltävling går seglingarna även att följa via livesändningar från Mitt media via länken: https://www.allehanda.se/…/mittmedia-livesander-allsvenskan…

Allsvenska laget laddar nu inför morgondagen. Hälningar från Örnsköldsvik.

Pallplats för Team-SFS
2018-06-05 00:48

Andra omgången i Allsvenskan avgjordes under helgen på Ekerö, som vanligt en tuff och jämn kamp mellan de två som dominerat allsvenskan de senaste åren – KSSS och Cape Crow YC tätt följt av SFS som tog årets första pallplats.
Team-SFS inledde lite trögt under fredagens seglingar. Lördagen blev en lång dag med mycket lätta och svårseglade vindar där SFS avancerade från tolfte till tredje plats med serien 3-3-1-1-2-2. En vindfattig söndag bjöd på en flight, där avslutade laget med en spik och säkrade sin pallplats.


 – Förhållandena var väldigt svåra. Men jag tycker att besättningen gjorde ett fantastiskt bra jobb. Vi har ett ungt lag - men det märktes inte under helgen då samtliga svarade för ett gott jobb, säger skeppare Magnus Lundgren.

Laget som seglade var Kajsa Mattsson, Joakim Engström, Magnus Lundgren, Klaes Mattsson och Elin Krokström.


Nu tar Allsvenskan sommarlov med SFS på tredje plats i tabellen och bra utgångsläge inför hösten. Nästa delsegling seglas i Örnsköldsvik i slutet av augusti, en spännande utmaning för hela Seglarsverige!


/Peter Johansson, lagledare

Foto: Daniel Stenholm, Allsvenskan

Allsvenskan 2 Ekerö
2018-06-01 00:46

Ett en bra premiär i Malmö där Team-SFS slutade på en fjärde plats drar vi nu vidare till Ekerö för andra deltävlingen. Högtryck och mycket lätta vindar väntas hela helgen. Som vanligt kan ni följa alla seglingar live på:
SAP Live


Laget som seglar: Kajsa Mattsson, Joakim Engström, Magnus Lundgren, Klaes Mattsson och Elin Krokström.

Säsongspremiär Allsvenskan
2018-05-18 00:44

Nu drar Allsvenskan Segling igång för säsongen. Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar gör upp om mästartiteln i de fyra deltävlingar. Första omgången avgörs i Malmö nu till helgen 18–20 maj.
Stärka av vinst i sista deltävlingen ifjol åker Team-SFS med bra känsla till premiären som ser ut att bjuda på lätta och luriga vindar.


Med egen båt  har våren givet ovanligt mycket träningstimmar för truppen vilket som förhoppningsvis kan ge en högre och jämnare nivå på resultaten sett över säsongen som helhet.
Laget blir enligt följande i premiären: Magnus Lundgren, Urban Lagnéus, Elin Krokström, Kajsa Mattsson, Thomas Grahn


Följ tävlingarna online
Youtube livesändning
https://www.youtube.com/channel/UCTmdaoOl_yKOV_wDkbDPwLg

SAP Tracking/Resultat
https://swedishleague2018.sapsailing.com/gwt/Home.html#/regatta/overview/:eventId=85152c2d-0571-4ad8-869b-7bbe1b2da08f

 Första start kl. 14 på fredag


Pressrelease SSF 

Allsvenskan avgörs i fyra deltävlingar spridda över landet. Efter Malmö står Ekerö Båtklubb på tur. De arrangerar sin deltävling 1–3 juni i Jungfrusund på Ekerö utanför Stockholm. Tredje deltävlingen arrangeras i Örnsköldsvik 24–26 augusti och sist ut är Gottskär utanför Göteborg som tar sig an finalen i allsvenskan 7–9 september.


- Malmö Segelsällskap har haft ett lag med i allsvenskan under alla de år som allsvenskan har existerat. Och vi är stolta att för tredje gången få visa upp Malmös perfekta seglingsarena – Västra Hamnen vid Turning Torso. Arenan ligger centralt och här har vi haft ett flertal VM, berättar Mikael Stamming i arrangörsklubben och fortsätter:


- Allsvenskan är ett bra sätt att få en spännande, snabb och omväxlande tävling i staden, där många trivs på helgerna. Det är ett perfekt sätt för oss att skapa intresse både för idrotten segling och för klubben.


Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag. Kappseglingarna är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna seglingar. 


Varje besättning måste bestå av en person av varje kön och minst en seglare under 25 år. Det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut bärgar guldet. 


I fjol hade flera klubbar med sig supportrar vid deltävlingarna. Men de som inte har möjlighet att se seglingarna på plats, kan istället följa kampen framför datorn, via SAP Sailing Analytics på Seglarförbundets hemsida och på Facebook.


Avslutningen på fjolårets allsvenska i Gottskär blev rafflande. Först efter den tolfte och sista omgången stod det klart att KSSS höll undan i toppen, före 2016 års mästare Cape Crow. Efter hälften av de tolv omgångarna var KSSS långt efter och just då var Cape Crow allsvenska mästare. Men KSSS duktiga rorsman, 19-åriga Vilma Bobeck, och hennes rutinerade besättning fick ordning på seglingen och avslutade de sex sista racen med sex pallplatser.


- Vår ambition är givetvis att vara med i toppen i år igen. Men också att vi ska ha med nya besättningar vid varje omgång och inte minst att få in unga duktiga tjejer i laget. Av de 16 seglare vi har i laget i år har över hälften aldrig seglat allsvenskan, berättar Niklas Edler som är ansvarig för KSSS lag.


Årets allsvenska består av 18 klubbar. För Stenungssunds Segelsällskap och Särö Båtklubb är det första säsongen i allsvenskan och för Stockholm 606 betyder det att man är tillbaka efter att ha åkt ur 2016. 


Allsvenskan 2018
Kungliga Svenska Segelsällskapet
Cape Crow Yacht Club
Hjuviks Båtklubb
Malmö Segelsällskap
Örnsköldsviks Segelsällskap
Segelsällskapet Kaparen
Sotefjordens Segelsällskap
Kullaviks Kanot och Kappseglingsklubb
Ekolns Segelklubb
Halmstads Segelsällskap
Oxelösunds Segelsällskap
Rörviks Segelsällskap
Jollekappseglarna Västerås
Strängnäs Segelsällskap
Göteborgs Kungliga Segelsällskap
Stenungssunds Segelsällskap
Stockholm 606Särö Båtklubb

Årets första träning J/70
2018-04-08 00:43
Årets första träningshelg i Hunnebo för Team-SFS Allsvenska lag och nya båt. Igår +15 m/s och överlevnad, idag omvända förhållande.

Nu är vi igång!
SFS satsar på J/70
2018-03-29 17:35
SFS kommer genom ett samarbete med AB Gullringsbo Egendomar de kommande två säsongerna ha tillgång till en J/70 med bas i Hunnebostrand. Förutom det Allsvenska projektet är det tänkt att båten skall användas för träning och tävling på lokal, regional och nationell nivå för klubbens medlemmar. 

Genom samarbetet hoppas vi nu ta nästa steg för att utveckla, bredda och förstärka laget och klubben. Med egen båt kan vi öka träningsdosen för det Allsvenska laget, möjliggöra träning och tävling för klubbens övriga medlemmar.
 Vi får också en plattform för att visa upp vår verksamhet och segling för en bredare publik. 

En J/70-sektion har bildats med Joachim Sandberg som ordförande, tillika båtfogde. Ett flertal medlemmar har donerat medel till att köpa extra segel för träning, utöver det tävlingsställ som levereras med båten. Inför säsongen har en grupp medlemmar under ledning av Klaes Mattsson som vill tävla med J/70:n även utanför Allsvenskan startat med teoretisk utbildning. Gruppens fokus är båtfart och kunskapsöverföring för regionala och nationella fleetrace-regattor.

Sotefjordens Segelsällskap skulle vilja framföra ett stort tack för Gullringsbo Egendomars engagemang, sponsring och goda samarbete för att få en J/70 till klubben. 
Vill du segla Allsvenskan?
2018-03-10 00:41

Allsvenskans fjärde säsong närmar sig, SFS öppnar möjligheten för nya seglare som vill anta utmaningen att försvara klubbens färger 2018.  Målsättningen är att skapa ett konkurrenskraftigt lag bestående av en mix av unga och gamla, kvinnor och män, kölbåtsseglare och jolleseglare.


Delseglingar 2018

Serien seglas under fyra tävlingshelger runt om i Sverige med båttypen J/70

Deltävling 1: 18 - 20 maj, Malmö 
Deltävling 2: 1 - 3 juni, Ekerö
Deltävling 3: 24 - 26 augusti, Örnsköldsvik
Deltävling 4: 7 - 9 september, Gottskär

Villkor för deltagare
För att delta ska du varit medlem i SFS senast 1 januari 2018 och ha erfarenhet av kappsegling sedan tidigare.
Som lagmedlem deltar man vid organiserade träningstillfällen med sitt lag inför tävling och andra aktiviteter runt projektet.
Till varje tävlingshelg skickas fem seglare.

  • Varje lagmedlem ska segla minst en av fyra deltävlingar
  • Ingen lagmedlem får delta på samtliga deltävlingar.
  • Besättningen ombord ska vara minst en av vardera kön i samtliga kappseglingar och en ungdom (13-25 år) i minst fem kappseglingar. 
  • Tävlingslicens krävs för samtliga ombord, tecknas på https://www.sailarena.com/

Kostnad
Anmälningsavgift, max 1000 kr/lagmedlem. Är du student, junior och tränare är kostnaden reducerad.
Alla omkostnader såsom mat, logi betalas av de tävlande.
SFS står för anmälningsavgiften till Allsvenskan

Vill du läsa mer om Allsvenskan och klubbens satsning, finns information på vår allsvenska del av hemsidan 
http://sfss.se/index.php/allsvenskan


Anmälan
Om du som ny seglare är intresserad av att delta i det allsvenska projektet anmäler du dig via länken nedan. Viktigt att ange vilka helger du är tillgänglig redan nu!
Vi vill ha din intresseanmälan senast 31 mars

https://sv.surveymonkey.com/r/NJRHGMQ

SFS vann Allsvenskan i Gottskär
2017-09-12 00:38

Team-SFS seglade hem sista deltävlingen i Allsvenskan 2017 efter en historiskt bra serie med vinst i nio av tolv race.
Laget var obesegrat under de två första tävlingsdagarna efter sju raka vinster, något som aldrig hänt i Allsvenskan.

 

Teamet seglade bra i alla vindar och var alltid på rätt plats i banan i förhållande till vindskift och andra båtar. Detta i kombination med bra starter, hög båtfart och minimalt med misstag i besättningsarbetet var en oslagbar kombination.


Med ett fantastiskt bra utgångsläge inför avgörandet på söndagen kunde laget segla avslappnat och kontrollerat när vinden tilltog alltmer. Även fredagen bjöd på tuffa förhållande för många klubbar med vindar på dryga 10 m/s. SFS hade dock inga problem och slog fartrekord för säsongen med 14.9 knop.


Lagsammansättningen var nyckeln till helgens vinst, Magnus på rodret kompletterades med Urban och Klaes rutin och spets som tillsammans med Thomas och Emilys snabbhet ungdomlighet skapade ett flexibelt team. Förhållandena har varit varierande och kräver att man kan växla trim och positioner inom laget under helgen.


Vinnare av årets Allsvenska blev KSSS som kom till Gottskär som favoriter till att segla hem guldet. Men det var ingen stor ledning stockholmarna hade. De fick vara max tre platser efter Cape Crow för att inte gå miste om guldet.Efter hälften av de tolv omgångarna var de långt efter och just då var Cape Crow allsvenska mästare. Men KSSS unga, duktiga, rorsman, 19-åriga Vilma Bobeck, och hennes rutinerade besättning med Fredrik Bergström, Patrik Erlandsson och Göran Bobeck fick ordning på seglingen och sin båt och avslutade de sex kommande race med sex pallplatser.


Helgens vinst gav ett ordentligt kliv i totalen från 14:e till 7:e plats när säsongen summeras för SFS. Säsongens placeringar i de fyra deltävlingarna blev 12-4-18-1

Resultat


/Peter Johansson


Fotograf: Daniel Stenholm

Inför Finalen
2017-09-08 00:36

Idag startar Allsvenskans sista delsegling. Team-SFS mönstrar ett lag bestående av rorsman Magnus Lundgren, Klaes Mattsson, Urban Lagnéus, Thomas Grahn och Emily Cui. Första start kl 14:00, som vanligt kan ni följa racen via SAP: https://swedishleague2017.sapsailing.com/gwt/AutoPlay.html

 

Pressrelease Allsvenskan

I helgen (8–10/9) avgörs sista omgång i Allsvenskan Segling i Kungsbacka. Nu ska medaljer fördelas och matchen runt nedflyttningsstrecket avgöras. Guldkampen står mellan mästarna från 2015 KSSS från Stockholm, som leder inför sista omgången, och Cape Crow från Göteborg som är regerande Allsvenska mästare.

Rent teoretiskt kan Hjuvik snuva de båda på guldet – men det är mer i teorin som möjligheten finns. Efter tre omgångar har stockholmarna vunnit två och kommit tvåa en gång, medan göteborgarna har två andraplatser och en tredje plats. Det betyder att KSSS inte får vara mer än tre platser bakom Cape Crow för att vinna guldet.


Räkna med en tuff kamp mellan två ”tunga” och erfarna besättningar. För KSSS seglar Vilma Bobeck, Fredrik Bergström, Patrik Erlandsson och Göran Bobeck. Vilma är rorsman och som sådan styrde hon nyligen sin 49erFX till en 19:e plats i VM. Tillsammans med Göran och Patrik kom 19-åriga Vilma trea i Mästarnas Mästare 2016. KSSS kompletterar sin besättning med Fredrik Bergström som var sexa på OS i Rio i 470 och som nyligen vann en silvermedalj på VM.

- Målsättningen för oss är att ha ett stort lag med olika seglare och olika besättningar i varje deltävling, samt att givetvis vara med och tampas i toppen, säger KSSS coach Niklas Edler.


Cape Crow skickar också en namnkunnig besättning bestående av Jonas Häggbom, Lars Linger, Jacob Wilson och Lovisa Karlsson. Lovisa är Sverige-etta i 470 och kom på 19:e plats i VM i somras. Med ombord har 22-åriga Lovisa tre mycket erfarna herrar. Jonas var med i OS redan 1988 och Jakob seglade så sent som i somras i Match Cup Sweden med australiern David Gilmour. 


Lars Linger har massor med rutin från matchracing och var med i Americas Cup redan 1988. Han har även vunnit Match Racing Touren några gånger och varit med på Victory Challenge i flera kampanjer.

- Vår målsättning är att göra det så svårt vi bara kan för KSSS, säger Lars Linger.


Arrangörsklubben SS Kaparen, från Gottskär i Kungsbacka, har laddat rejält inför helgen. Hamnplan kommer att sjuda av aktiviteter under de tre tävlingsdagarna. Som kommun kan Kungsbacka stoltsera med att ha två lag med i serien. Kommunkampen står mellan Kaparen, som ligger sjua och Kullavik som ligger nia. Totalt deltar 18 lag och de tre sista, efter helgens omgång, får kvala senare i höst för att försöka behålla sin allsvenska plats 2018.

- För SS Kaparen och för våra seglingsungdomar betyder det mycket att få genomföra finalen på hemmaplan och få visa upp seglingsidrotten på nära håll. Att vi dessutom får besök av vardagshjältar inom Hemvärnet, Sjöräddningen, Röda Korset och Kustbevakningen gör det hela extra roligt. Vår ambition är att få till ett folkligt event där både seglingen och andra aktörer får plats. Nu hoppas vi bra väder och många glada besökare, säger Thomas Hansson-Mild från SS Kaparen. 

 

Fotograf: Daniel Stenholm

Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
SFS, 03/03 15:11 
SFS, 24/02 14:34 
SFS, 10/12 23:40 
SFS, 09/12 00:23 
 
Allsvenska Sponsorer