Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
.
Bli medlem i Sotefjordens Segelsällskap
BLI MEDLEM
 
Allsvenskan/J/70
Inför Allsvenskan Ö-vik
2019-08-23 12:18, Allsvenskan/J/70
I helgen är det dags för tredje omgången av Allsvenskan som nu drar igång efter sommaruppehållet. Örnsköldsvik förbereder sig för en kappseglingsfest där frågan bland annat är om uppstickaren Hunnebo ska behålla sin ledning

Prognosen talar om bra förutsättningar, övervägande sol och med en vind runt 4–5 från nordväst på lördagen och från syd på söndagen
Träning
Skolsegling på schemat
2019-08-21 17:13, Träning
Klass 6 i Hunnebostrands skola seglade i tuffa vindförhållanden
Just nu pågår skolsegling på SFS.
Under veckan har vi skolorna från Hunnebostrand och Bovallstrand på besök med temat "havet". 

Berättelsen och bilder hittar du här...
Träning
Träningsgrupper HT 2019
2019-08-17 08:09, Träning

Höstträningen startar Söndag den 25/8. 

Junior Grön
Tid:  
Söndagar kl 10:30-13:30
Här lär vi oss grunderna i segling på ett mer avslappnat sätt. Vi seglar både stora och mindre båtar beroende på väder och intresse. Vi varvar segling med lek och utflykter, avslutas på våren med ett läger, preliminärt helgen efter skolavslutningen. Även föräldrar är välkomna att delta. 


Junior Grön/Blå
Tid: 
Onsdag /Torsdag kl 17:30-20:30 ( bestäms inom kort)

På vardagskvällar har vi jolleträning för de som vill satsa lite mer och fördjupa sig i teknik och taktik, här seglar vi framförallt Optimist och RS-Feva.


Jolle Blå (ungdom/vuxna)
Tid: Söndagar kl 13:30-17

Gruppen har lite mer fokus på tävling och egen utveckling förutsätter att man är självgående vad gäller båthantering och grundläggande seglingskunskap. Här blir det fartträning, starter, regler och annat som tillhör kappsegling. Båttyper som används: 2-krona, RS-Feva, Laser mm.


Egenträning 

Medlemmar får tillsammans låna klubbens båtar för träning förutsatt att träningsavgift är betald, när jollar används ska det finnas säkerhetsbåt sjösatt, startklar och vid behov på vattnet som support.


Fler fasta träningsdagar kan tillkomma.


Avgifter

Träningsavgift junior: 200 kr/termin* (VT/HT)

Träningsavgift vuxna: 200 kr/termin* (VT/HT)


*Du kan delta i flera träningsgrupper utan extra kostnad. I träningsavgiften ingår, förutom träning och tillgång till lokal och säkerhetsbåtar, även lån av klubbens båtar för träning och tävling.

I avgiften ingår också landplats om du har privat båt.

Du kan prova på två tillfällen utan avgift. 
Allsvenskan/J/70
Summering Företagskampen 2019
2019-08-11 19:41, Allsvenskan/J/70
Foto: Peter Krokström
Årets företagarkamp blev en intensiv kamp mellan åtta företag om vem som har Sotenäs bästa seglingsslag. En på förhand dyster väderprognos vändes i sista sekund till uppehåll och friska vindar under hela eventet. Förmiddagen ägnades åt träning där lagen fick bekanta sig med båten och trimma besättningsarbetet.

Arenan var som vanligt mycket publikvänlig utanför Norra Kajen i Hunnebostrand. En spänd publik fick under dryga tre timmar följa den hårda kampen. Efter en rafflande grundomgång var det lag Eriks Måleri som dominerade med vinst i samtliga tre flighter. Under finalen var det dock lag Konrads Café från Bovallstrand som drog det längsta strået med bra vägval. Eriks Måleri tjuvstartade och var en bit efter övriga båtar vid start men jobbade ändå upp sig till en fin andraplats följt av lag Företagarna Sotenäs
Allsvenskan/J/70
Företagskampen Sotenäs
2019-08-04 22:17, Allsvenskan/J/70
Vem har bästa seglingslaget i Sotenäs kommun?

Missa inte Företagskampen Sotenäs som bjuder på publikvänlig segling utanför Norra Kajen i Hunnebostrand

Nio företag möter varandra i sprintseglingar med båt­typen J/70 likt det format som används i Allsvenskan. Racen genomförs på korta och intensiva banor i direkt anslutning till hamnen med kommentatorer på plats

Program
Lördag 10 Aug
12:00 Skepparmöte
12:30 Första start
15:40 Finalsegling 
16:00 Prisutdelning

Söndag 11 Aug 
11:00 Allsvensk träning med Team-SFS

Arrangör
Sotefjordens Segelsällskap i samarbete med Företagarna Sotenäs och Henri Lloyd
Ungdom
2019- Optimist v.31
2019-08-03 16:20, Ungdom
Fler bilder hittas under fliken "bildgalleri".

Bildgalleri »


Sista veckan av sommarseglarskolan började precis så bra som man hade kunnat önska sig. Alla elever fick sig en uppfräschning eller introduktion av seglingen, självklart anpassad till deras nivå. Båtarna riggades, båtdelarna repeterades och snart därefter gav vi oss ut på vattnet för att prova att styra samt öva gippar och slag både med och utan rorkultsförlängaren.


Efter lunch riggades fler optimister som vi sedan seglade en halvvindsbana med. Först övades slagen då vi seglade i en åtta. Då alla hade koll på hur man skulle göra för att slå förlängdes banan med en gipp-boj.


På tisdagen kom den oundvikliga vinden som gjorde att vi fick hålla oss på land. Under dagen hann vi gå igenom veckans teori och göra oss väl förberedda för att fylla de resterande dagarna med så mycket segling som möjligt. Båtdelar, väjningsregler, segelsätt och knopar varvades med lekar och tipspromenad med frågor på det vi lärt oss under dagen.


Liksom resterande del av veckan fick vi lugna vindar. Detta gjorde det möjligt för oss att öva på de resterande segelsätten som vi hann gå igenom teoretiskt dagen innan. Först övades bidevind, slör och halvvind runt en trekantsbana som under eftermiddagen gjordes om till en kryss-slör-halvvinds-bana. Mot slutet av dagen lades en boj till i vattnet och banan blev en fyrkantsbana som man tog sig runt genom att segla kryss-halvvind-läns-halvvind.


Med stenkoll på alla segelsätten kunde vi på torsdag förmiddag introducera det sista momentet som skulle göra seglarna helt redo för eftermiddagens tur-segling. Alla elever fick chansen att prova på kapsejsning och även simma under en uppochnervänd optimistjolle tillsammans med instruktör. Under denna förmiddag insåg de flesta att kapsejsning faktiskt är väldigt kul samt att det både går att se och andas om man skulle råka hamna under en uppochnervänd båt.

Så kom eftermiddagen och alla seglare fick rigga varsin optimistjolle som skulle ta dem runt Söö. Till en början gav lugna vindar oss alla en behaglig tur runt ön men då vi äntligen kunde se klubbhuset blåste det upp. Vindarna blev aldrig tillräckligt starka för att stoppa våra duktiga seglare som under skräckblandad förtjusning seglade hela vägen tillbaka till klubbhuset.


Sista dagen av sommaren på seglarskolan riggades det återigen en båt till varje elev och kl.10 samlades stolta familjemedlemmar och vänner runt banan för att se vad våra duktiga seglare hunnit lära sig under veckan. Samtidigt som de seglade fyrkantsbanan övade dem på att stå på kanten och länsa med uppdraget centerbord och rumpan i vattnet. Dessutom fick de prova man-över-bord och öva tilläggningar vid bryggan. Vid lunch tändes grillarna och alla laddade upp inför eftermiddagen med hamburgare, korv och marshmallows och när maten var i magen var det dags att bege sig ut på vattnet igen för att prova veckans sista moment – kappsegling. De 11 optimisterna samlades vid startlinjen och alla som ville fick prova hur det känns när massor av båtar startar banan på samtidigt.


Snart var det dags för avslutning och tavlan fylldes med all ny kunskap de samlat på sig under veckan, som förutom allt ni läst om hittills, även inkluderar sjövettsregler, namn på knopar - hur man knyter dem och vad de används till, fler väjningsregler och mycket mycket mer men till slut var det dags för knytkalas med en stor fikabuffé och veckan avslutades med  diplomutdelning till alla duktiga elever.


Vi instruktörer vill tacka för en underbar sommar och hoppas att vi får se er även nästa år!


Ungdom
2019 - 2-krona v.30
2019-07-28 21:19, Ungdom
Veckans seglare redo för långsegling. Fler bilder hittas under fliken "bildgalleri".

Årets näst sista sommarseglarskolevecka har nått sitt slut. En vecka som för våra 2-kroneseglare innehållit ett överflöd av sol och segling.

Trots en stormig start på veckan lyckades vi under måndagen lära oss göra både slag och gippar. Dagen gick åt till att öva, öva och öva ännu mera då vi seglade åttan och nollan i en halvvindsbana.


Under tisdagen blev det dags att lära sig resten av segelsätten då vi seglade en trekantsbana och fick prova på både slör, läns och kryss. Dessa segelsätt kom sedan till stor användning då vi efter lunch begav oss ut på en liten tur mot Bovallstrand. Väl tillbaka i klubbhuset kunde vi sedan gå igenom sjökortet och peka ut de sjömärken vi sett på vägen.

Bildgalleri »

Ungdom
2019- Optimist v.30
2019-07-27 23:15, Ungdom
Fler bilder hittas under fliken "bildgalleri"
Vilken vecka vi haft! Segling, sol, bad, och såklart ännu mer segling.

Veckan inleddes med en blåsig måndag, men efter en kort introduktion och namnlek för att lära känna varandra gav vi oss ut på vattnet för att styra efter gummibåtarna, för att få testa hur det här med “tvärtomstyrningen” fungerar. Efter lunch var det dags för stationer, där knopar, segling och “havet”, där vi lärde oss om olika segelsätt, stod på schemat.

Tisdagen kom med lite mer lagom med vind, så vi gav oss snabbt ut för att segla. En halvindsbana med slag fick inleda dagen, och under eftermiddagen övergick vi efter hand till att också svänga åt andra hållet och göra gippar.

Onsdagen bjöd på ännu mindre vind, så under förmiddagen passade vi på att kapsejsa, något de flesta var överens om var mycket kul. Under eftermiddagen fick vi sedan fortsätta öva på att göra gippar, samtidigt som vi fick testa på två nya segelsätt, slör och bidevind, på en trekantsbana.

Bildgalleri »
Ungdom
2019 - 2-krona v.28
2019-07-15 00:19, Ungdom
Fler bilder hittar du under fliken "bildgalleri".

V.28 blev årets premiärvecka för veckokurserna i 2-krona. En vecka med fina vindar och massor av segling där vi hann segla bana och åka på turer.

På måndagen möttes vi av vad som skulle bli veckans starkaste vindar på ca 5m/s. Under dagen seglades en halvvindsbana där besättningarna fick lära sig använda rorkultsförlängare och  lära känna både båten och varandra. De olika segelsätten gicks igenom och eleverna fick lära sig att rigga.

Under tisdagen fortsatte vi med att öva på att göra gippar och segla trekantsbana som gick från bidevind-slör-halvvind till kryss-slör-slör. På så vis fick man öva på att hela tiden hålla koll på vindriktningar. Efter lunch presenterades väjningsreglerna som användes under eftermiddagen då en fyrkantsbana seglades.
Ungdom
2019 - Optimist v.27
2019-07-08 01:40, Ungdom
Avslutning i strålande solsken. Fler bilder hittar du under fliken "bildgalleri".
Bildgalleri »

Sommarseglarskolans andra vecka bokstavligen blåste förbi.


På måndagen anlände 16 seglingssugna elever till Lilla Gåsholmen. De möttes av stormiga vindar som satte stopp för den mesta seglingen, men ut på vattnet kom vi ändå och alla fick prova på hur det känns att styra en optimist på vattnet. Under dagen hann vi även gå igenom hur en optimist riggas, de olika segelsätten, hur man knyter knopar och båtens alla delar.


Under tisdagen lättade vindarna något och på eftermiddagen kunde vi ge oss ut på vattnet med stormsegel. Alla eleverna fick äntligen komma ut på vattnet och öva på att segla halvvind och göra slag. Seglingen på vattnet varvades med segling på land då vi bar fram det berömda ”havet” där alla elever fick placera ut egna öar som de seglade emellan med små träoptimister.

Tävling
Sammanfattning Sotepokalen
2019-06-30 11:32, Tävling
Hunnebo bjöd denna lördag på sol och vindar från syd, ca 4-7 m/s på förmiddagen ökande till sydväst 7-9 m/s under de sista racen.
24 startande båtar i klasserna Optimist A,B och C, RS-Feva, RS-Tera och RS-Aero seglade från kl 11 till kl 14:30, med en lunchpaus på land. 
Banan lades nära land så att publiken kunde följa tävlingen från klipporna. 
Ungdom
2019 - Optimist v.26
2019-06-30 09:34, Ungdom
På tur mot Ramsvik. Fler bilder hittar du under fliken "Bildgalleri".
Bildgalleri »

En bättre start på sommarseglarskolan hade man inte kunnat önska sig.


Under hela veckan har vi haft perfekta vindar vilket gjort det möjligt för oss att spendera så många timmar som möjligt på vattnet.


I måndags introducerades alla seglare till optimistjollen och fick svar på frågor som: ”hur riggar man båten?”, ” Vad heter båtens alla olika delar?” och ” hur gör man för att styra båten?”. Därefter hann alla lära sig göra både slag och gippar runt en halvvindsbana och ta sig ett svalkande dopp innan dagens slut.

Segling för alla i Sotenäs
2019-06-17 11:00
I satsning  för att uppnå visionen  Segling för alla har SFS arrangerat två läger för barn från kommunen. 

Nationaldagen spenderades på SFS med avslutningsläger för Hunnebostrandsskolans  klass sex,  läs mer:

Helgen efter skolavslutning genomfördes seglingsläger för de yngsta seglarna. Läs mer:

Vi har fått stöd från Svensk Fastighetsförmedling att fortsätta satsningen Skolsegling och det planeras tillfällen för Hunnebostrands- och Bovallskolan till nästa termin. Läs mer:

Nu är det sommarsegling för alla! 
Välkomna! 
Tävling
Inbjudan till Sotepokalen, Liros Cup
2019-06-05 09:27, Tävling
Välkommen att segla Sotepokalen i Hunnebostrand 29 Juni 2019
" Sotepokalen är en jolleregatta som ingår i Liros Cup. Tävlingen arrangeras varje år och arrangeras helgen efter midsommar. Välkommen ung som gammal"

Inbjudan och mer info klicka här
BLI MEDLEM
Nyheter från våra grupper
Allsvenskan/J/70, 23/08 12:18 
Träning, 21/08 17:13 
Träning, 17/08 08:09 
Allsvenskan/J/70, 11/08 19:41 
Allsvenskan/J/70, 04/08 22:17 
Ungdom, 03/08 16:20 
Ungdom, 28/07 21:19 
Ungdom, 27/07 23:15 
Ungdom, 15/07 00:19 
Ungdom, 08/07 01:40 
Tävling, 30/06 11:32 
Ungdom, 30/06 09:34 
Träning, 16/06 17:00 
Träning, 09/06 15:55